Duminica a VI-a după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În Duminica a VI-a după Rusalii, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, câteva sute de credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează epr.ro

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 9, versetele de la 1 la 8, Preasfințitul Părinte Ioachim a subliniat învățăturile ce reies din acest text sacru.

„Este o mare șansă să devii fiu al lui Dumnezeu, Hristos după har, renăscut ființial pentru ca să avemi conștiința că noi, ca oameni, avem acest dat ontologic în ființa noastră de a fi asemenea cu Dumnezeu. Din evanghelia de astăzi, învățăm că Dumnezeu este atotputernicul și atotștiitorul. El l-a vindecat toată boala, dar ne dă vindecarea în măsura în care trăm în comuniune cu celălalt. Dacă arătăm dreptatea noastră și nu mila față de semeni, atunci Dumnezeu arată dreptatea Lui și nu mila Lui, și Doamne ferește să te judece Dumnezeu după dreptate! Evanghelia de astăzi ne învață să ne recunoaștem ca persoane de comuniune, având grijă de celălalt, trecând drumul nostru către Dumenzeu prin celălalt și cu celălalt, în legătură cu celălalt, iubindu-l ca pe un potențial fiul lui Dumnezeu după har. Atunci păstrând legătura între persoane, Dumnezeu își manifestă prezența, fie vine în căutarea noastră, fie ne așteaptă întru răbdare să ne întoarcem la El, căci ruperea de Dumnezeu este ruperea de comuniune. Nouă, fiecăruia, ne-a dat viața care s-a pus în mișcare către El, dar ne-a dat și modul de folosire a vieții, căci suntem ființe conștiente. Așadar, pentru a deveni fii ai lui Dumnezeu după har, să țineți drept cuvântul Evangheliei și să-l pliniți”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul de astăzi.

În cadrul Sfintei Liturghii, pentru Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Vlad Samoilă.

Comentarii Facebook


Știri recente