Duminica a V-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 5 iulie 2015, în Duminica a 5‑a după Rusalii. Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această duminică să fie citită pericopa Evanghelică de la Sf. Ev. Matei 8, 28‑34; 9, 1 în care ni se prezintă Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei.

La Catedrala Patriarhală slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte şi părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Mântuitorul Hristos a venit ca să dăruiască vindecare

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat iubirea deosebită a Mântuitorului faţă de toţi oamenii.

În primul rând învăţăm din această Evanghelie că Mântuitorul Hristos a venit ca să dăruiască vindecare celor care se aflau sub robia diavolului, celor care se aflau în suferinţă, celor care se aflau în boală îndelungată, a spus Preasfinţia Sa: „El, Fiul Lui Dumnezeu venit în lume din iubire faţă de omul căzut a arătat tuturor înţelegere şi prin această atitudine a Sa ne învaţă şi pe noi cum trebuie să ne comportăm cu alţii, cu oamenii aflaţi în suferinţă, cu oamenii singuri, cu oamenii care sunt la marginea răbdării şi care nu mai sunt toleraţi de alţii, cei care locuiesc la marginea societăţii, cei pe care nimeni nu-i mai ajută. Mântuitorul Hristos a arătat întotdeauna această negrăită iubire de oameni faţă de toţi pe cei pe care i-a întâlnit”.

Sufletul este mult mai important decât toate celelalte lucruri pe care le putem câştiga în această viaţă

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a arătat că, la fel ca odinioară cei din ţinutul Gadara, preocuparea multora dintre noi pentru cele lumeşti este prioritară, în detrimentul celor duhovniceşti.

„Oamenii din Gadara nu au putut să înţeleagă că vindecarea celor doi apropiaţi ai lor era mai importantă decât pierderea a 2000 de porci, de aceea foarte mulţi oameni din toate vremurile şi poate, mai ales din vremea noastră să gândesc mai mult la lucruri pe care le pierd decât la sufletul lor, la sufletul nostru care este mult mai important decât toate celelalte lucruri pe care le putem câştiga şi dobândi în această viaţă. Locuitorii din Gadara, din ţinutul Gherghesenilor, preţuiau mai mult lucrurile acestea care trec decât lucrurile veşnice. Oare cu câţi dintre noi nu se întâmlă la fel? Suntem excesiv preocupaţi de lucruri care trec, iar tot ce ţine de legătura noastră cu Dumnezeu, tot ce ţine de dobândirea veşniciei le aşezăm pe ultimul plan al vieţii noastre”, a spus Preasfinţia Sa.

Acolo unde Mântuitorul Hristos nu sălăşluieşte, totul se pustieşte

„Mai învăţăm (din Evanghelia de astăzi – n.r.) că atunci când Mântuitorul Iisus Hristos nu este primit înlăuntrul nostru, nu este dorit în comunitatea noastră, El pleacă de la noi, iar locul acela unde nu a fost primit se pustieşte. Cei care au fost pelerini în Ţara Sfântă şi au ajuns de cealaltă parte a lacului Ghenizaret au văzut că cetăţile Gadara şi Gherghesa sunt pustii astăzi. Aşa se întâmplă cu toate locurile care nu îl cinstesc pe Dumnezeu. La fel şi cu oamenii care nu îl iubesc pe El şi nu în caută pe El. Acolo unde Mântuitorul Hristos nu rămâne, unde nu sălăşluieşte El totul se pustieşte”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei.

Diavolul nu îşi poate face loc acolo unde oameni postesc şi se roagă

Totodată, Preasfinţitul Părinte Timotei a vorbit despre importanţa postului şi a rugăciunii în lupta oamenilor cu duhurile rele.

„Într-una din cărţile filocalice ni se vorbeşte despre venirea în Pustia Sketică a unui tânăr care avea duh rău şi care făcea multă tulburare în locul respectiv. Unul dintre părinţii care a fost înduioşat de suferinţa acestuia i-a făcut o rugăciune tânărului respectiv, poruncindu-i la final diavolului ca să iasă din el. Istorisirea ne spune că diavolul a ieşit, dar îndată l-a întrebat pe bătrân: Acum voi intra în tine daca nu m-ai lăsat să locuiesc în el. Bătrânul i-a spus: Intră. A rămas la el 12 ani şi s-a luptat mult bătrânul cu el în post, în priveghere, în rugăciune. După 12 ani diavolul l-a părăsit. În ziua când l-a părăsit, bătrânul a întrebat: De ce pleci, nu te-a alungat nimeni? Diavolul i-a răspuns: Postul tău m-a robit, nu mai pot rămâne aici. La fel s-a întâmplat cu un alt părinte îmbunătăţit care era foarte smerit, pe care diavolul nu l-a putut robi pentru că avea această smerenie şi diavolul mărturisea de multe ori că smerenia călugărului respectiv îl ardea la propriu şi la figurat. Ceea ce ne învaţă pe noi că diavolul nu îşi poate face loc acolo unde oameni se roagă, unde oamenii postesc, acolo unde oamenii sunt smeriţi, acolo unde Dumnezeu îşi face mai mult loc decât cel rău, acolo unde diavolul nu este invocat, unde nu este poftit, unde nu este dorit”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfântului Atanasie Atonitul, sfânt cinstit astăzi în Biserica Ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente