Duminica a V-a din Postul Mare la Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal a oficiat, astăzi, 1 aprilie 2012, în Duminica a V-a din Postul Mare închinată Sfintei Maria Egipteanca, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși.

După citirea Pericopelor Evanghelice (n.r.: de la Sf. Ev. Marcu 10, 32-45 și de la Sf. Ev. Luca 7, 36-50), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat de ce au fost rânduite în această duminică să fie citite două Pericope Evanghelice: „În această duminică a V-a din Sfântul și Marele Post al Paștilor am avut bucuria să ascultăm două fragmente din Sfânta Evanghelie cea după Marcu și după Luca. Prima a fost rânduită de Sfinții Părinți să se citească tocmai pentru că apropiindu-ne de săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos și de Sfânta Sa Înviere din morți să ne îndemne să nu pregetăm ca în călătoria noastră duhovnicească să intensificăm și mai mult postul și rugăciunea cu fapta cea bună. A doua Evanghelie, cea după Luca, din care s-a citit astăzi se află într-o strânsă legătură cu viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, cea căreia i-a fost dedicată, începând cu secolul al XI-lea, această Duminică. Viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca ați ascultat-o pe larg cei care ați participat la Denia Canonului celui Mare din ziua de miercuri seară și nu mă îndoiesc că o cunoașteți foarte bine, ea fiind una din cele mai mari sfinte cuvioase care s-a întors de la o viață păcătoasă la o viață de virtute trăită în asceză, în rugăciune neîntrerupă și în pocăință”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Seminarului Teologic „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea, județul Ilfov.

Comentarii Facebook


Știri recente