Duminica a IV-a după Paşti la Catedrala Patriarhală

În Duminica a IV-a după Paşti, la 3 mai 2015, la Catedrala Patriarhală, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal. Din soborul slujitor a făcut parte şi arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, preoţi şi diaconi.

În această duminică, la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa din Evanghelia după Ioan, capitolul 5, versetele de la 1 la 15, în care se relatează minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda.

Biserica – spitalul cel obştesc al sufletelor

În cuvântul său de învăţătură, Episcopul Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim, a vorbit celor prezenţi, printre altele, despre misiunea și lucrarea Bisericii – spitalul cel obştesc al sufletelor, după cum o numeşte Sfântul Ioan Damaschin.

„În Biserică îşi găsesc vindecarea neputinţele şi bolile sufleteşti ale oamenilor. Biserica este un loc în care se manifestă şi harul lui Dumnezeu vindecător trupesc. Ştim că în Epistola Sfântului Iacov se spune: de este cineva în suferinţă să se roage, de este cineva bolnav să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el ungându-l cu untdelemn în numele Domnului şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui. Deci, iată în Biserică, prin harul Celui ce este cap al Bisericii şi rămâne mai departe ca o prezenţă vie şi lucrătoare în Biserică se împărtăşesc şi fapte minunate îndreptate spre corectarea bolilor noastre trupeşti, dar în acelaşi timp şi sufleteşti pentru că de foarte multe ori bolile noastre trupeşti sunt urmare a unor boli sufleteşti, a unor păcate care se reflectă în felul acesta în existenţa şi viaţa noastră”, a spus Preasfinţia Sa.

În Biserică până la sfârşitul veacurilor se perpetuează prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos

Totodată, Preasfinția Sa a explicat că puterea vindecătoare lăsată de Mântuitorul Hristos Apostolilor s-a transmis până astăzi în Biserică.

„În Biserică găsim Sfânta Scriptură, găsim Sfânta Evanghelia, găsim Sfânta Tradiţie, dar în acelaşi timp găsim ceea ce este mai de preţ, Sfânta Euharistie. În Biserică până la sfârşitul veacurilor se perpetuează prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos, o prezenţă care ne face şi pe noi, prin pregătirea pe care fiecare dintre noi ne străduim să o împlinim, prin iertarea păcatelor şi prin împărtăşirea cu Sfintele Taine Euharistice, ne face părtaşi Mântuitorului Iisus Hristos care vine să locuiască în sufletul nostru, în fiinţa noastră, vine ca să ne transforme, de aceea Biserica este şi depozitar a Harului Dumnezeiesc unde lucrează Sfintele Taine ale lui Dumnezeu”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Săptămâna viitoare, Biserica se va afla în Dumninica Samarinencei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…