Duminica a II-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

În Duminica Sfinților Români, bucureștenii au participat în număr mare la slujba de la Catedrala patriarhală. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.

Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor în cuvântul de învățătură despre semnificațiile acestei duminici.

„În anul 1992 la ședința Sfântului Sinod de atunci din 19-20 iunie socotind cu înțelepciune conducătorii Bisericii noastre dreptmăritoare Române că nu toți românii bineplăcuți lui Dumnezeu au putut să fie recunoscuți și propuși spre cinstire poporului dreptcredincios a hotărât ca această duminică să fie socotită Duminica Sfinților Români în care și ceilalți sfinți cunoscuți și mai puțin cunoscuți să fie cinstiți astăzi în chip deosebit. Dacă în fiecare din cele 365 de zile ale anului sunt trecuți sfinți ai Bisericii noastre încă din vremurile de început începând cu Sfinții Apostoli, cu Sfinții ierarhi, mucenici și mărturisitori, cu împărații care au cârmuit Imperiul bizantin de odinioară iată că prin hotărârea și prin lucrarea binecuvântată și inspirată de Dumnezeu a Sfântului Sinod în fiecare lună avem nu numai unul, ci chiar mai mulți sfinți din neamul românesc care împodobesc pe de o parte cerul lui Dumnezeu, pe de altă parte paginile calendarului nostru ortodox românesc și care trebuie să ne încurajeze, să ne bucure și să împodobească și cerul cel lăuntric al fiecăruia dintre noi”, a explicat Preasfințitul Părinte Siluan, după cum informează TRINITAS TV.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de Luminița Guțanu.

Duminica viitoare, a treia după Rusalii, este închinată de Biserica Ortodoxă Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic.

Comentarii Facebook


Știri recente