Duminica a II-a din Postul Mare în parohia Înălțarea Domnului din municipiul Giurgiu

În Duminica a II-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii parohiei Înălțarea Domnului din mun. Giurgiu, care și-au primit arhipăstorul, pe Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, informează episcopiagiurgiului.ro

Cu această ocazie, Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica parohiei. De la Catedrala Episcopală din Giurgiu au fost aduse părticele din moaștele Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Ap. Andrei și ale Sf. M. Mc. Ecaterina.

În cuvântul de învățătură adresat numeroșilor credincioși prezenți, ierarhul nostru a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Vindecarea slăbănogului din Capernaum, subliniind credința și dragostea pe care au avut-o prietenii celui aflat în suferință. Iubirea nu poate fi părtinitoare, ea se dăruiește fiecăruia în mod egal, pentru că cel ce iubește curat vede în fiecare om pe Hristos. Mântuitorul ne arată că fără iubirea care rodește în fapte de milostenie față de aproapele, nimeni nu poate dobândi Împărăția cerurilor. Totodată, Întâistătătorul eparhiei noastre a vorbit și despre complexitatea teologică a învățăturii Sfântului Grigorie Palama care ne învață că nu este imposibil ca omul înduhovnicit să vadă lumina dumnezeiască, imaterială și incoruptibilă, identică luminii văzute de Sfinții Apostoli pe Muntele Taborului. Lumina necreată este o lucrare și o putere a lui Dumnezeu, care iradiază din ființa Sa nevăzută, fără a se confunda cu Aceasta. Ființa lui Dumnezeu rămâne în veci necunoscută rațiunii omenești, însă energiile sau lucrările Dumnezeirii Sale, care se revarsă din Ea, ca energii necreate, pot fi cunoscute de mintea omenească, numai dacă este curățită de păcate și patimi, a încheiat Preasfinția Sa.

La final, Chiriarhul nostru l-a felicitat pe Părintele paroh Sabin Mâț, protopop al Protoieriei Giurgiu, cu ocazia zilei onomastice și i-a oferit un rând de veșminte preoțești. De asemenea, credincioșii prezenți au primit ultimul număr al Revistei eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente