Duminica a 5-a din Post la Catedrala Patriarhală. PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat duminică, 2 aprilie 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București.

În cuvântul rostit, ierarhul a explicat înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citite la slujba oficiată pe Colina Bucuriei. Părintele episcop a precizat faptul că Sfântul Evanghelist Marcu detaliază modul în care Mântuitorul Hristos le vestește ucenicilor, pentru a treia oară, patimile, moartea și Învierea Sa.

Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie ne pregătește pentru marele praznic al Învierii Domnului. Potrivit textului scripturistic, Mântuitorul se afla în drum spre Ierusalim unde știa că va pătimi. Sfântul Evanghelist Marcu spune faptul că Mântuitorul chemând pe cei douăsprezece ucenici le-a arătat că Fiul Omului urcă împreună cu ei la Ierusalim unde va fi osândit la moarte, a spus ierarhul.

În continuare cuvântului, Preasfinția Sa a subliniat faptul că ucenicii nu aveau maturitatea duhovnicească pentru a înțelege cele spune de Domnul Hristos.

Mântuitorul a descoperit ucenicilor apropiatele sale pătimi. Aceștia se arată însă a nu pricepe taina pătimirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. El le-a tâlcuit scripturile legii vechi care vorbeau despre cele ce aveau să se întâmple cu Iisus în Ierusalim înainte de răstignirea și Învierea Sa. Când vestește pentru a treia oară pătimirile sale ucenicii se arată insuficienți de maturi duhovnicește. Ei nu înțeleg jertfa răsumpărătoare și mântuitoare a lui Iisus Hristos, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

În cadrul predici, ierarhul a evidențiat tulburarea provocată de dorința ucenicilor Iacov și Ioan de  a fi de-a dreapta și de-a stânga slavei.

Sfântul Evanghelist Marcu în cadrul pericopei evanghelice precizează faptul că ceilalți zece ucenici s-au tulburat și s-au mâniat pe Iacov și Ioan, fii lui Zevedeu, că au cerut într-un mod particular ca ei să fie așezați în Împărăția lui Dumnezeu de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului, a spus Preasfinția Sa.

La final, Părintele Episcop a evidențiat că viața Sfintei Maria Egipteanca trebuie să fie un model de smerenie pentru fiecare om.

Comentarii Facebook


Știri recente