Duminica a 4-a după Rusalii în Mitropolia Banatului

În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Paraclisul arhiepiscopal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cimitirul „Pomenirea” – Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în filia Brădet, Protopopiatul Reșița, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în filia Dolaț, Protopopiatul Deta, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii care participă la sfintele slujbe la Paraclisul arhiepiscopal „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cimitirul „Pomenirea”, municipiul Arad, au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească la Sfânta Liturghie arhierească, din Duminica a 4-a după Rusalii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de preotul slujitor al bisericii, Ioan Pagubă, și de diaconul Caius Cuțaru, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, înconjurați de numeroși credincioși. În cuvântul de învățătură cu titlul „Robii păcatului și cei ai dreptății”, a dezvoltat în legătură cu citirile biblice (Rom. 6; Mt. 8), în sensul slujirii adevărate a Bisericii prin virtuțile cele mai înalte care fac pe credincioși robi ai lui Dumnezeu, adică salvați de sub stăpânirea răutății pentru stăruirea în bine spre desăvârșire. Aceștia „de la răsărit și de la apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov” ca semn al Împărăției lui Dumnezeu, într-o comuniune la care sunt chemați toți oamenii, a spus chiriarhul. La momentul rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotonit în treapta preoției pe tânărul Mihai Oprea, pe seama Parohiei Țipari cu filia Adea, din Protopopiatul Arad, iar la sfârșitul slujbei l-a hirotesit duhovnic. Din soborul slujitor au făcut parte preotul Ioan Pagubă, care slujește la această biserică, precum și diaconii Tiberiu Ardelean și Caius Cuțaru. În final, în fața credincioșilor prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie, s-au adus cuvinte de mulțumire și de urare întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului pentru grija pe care o poartă acestei biserici și credincioșilor care o frecventează.

Vizite pastorale în filiile Brădet și Celnic, județul Caraș-Severin

În Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor filiei Brădet din cadrul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Anina, Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului”. La slujbă au participat numeroși credincioși din cătunul Brădet, dar și din orașul Anina. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Credincioșii de aici sunt foarte atașați de Sfânta Biserică și de aceea am considerat că toate comunitățile trebuie cercetate de către noi și în fiecare biserică din episcopia noastră trebuie să săvârșim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Am venit în această duminică, a vindecării slugii sutașului roman, ca să vindecăm măcar o parte din suferințele sufletești și trupești ale celor aproape 400 de credincioși care viețuiesc, se roagă și țin aprinsă candela credinței ortodoxe pe aceste meleaguri”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

În după-amiaza zilei, Preasfințitul Părinte Lucian a cercetat și credincioșii din cartierul Celnic din Anina. Cu acest prilej, în prezența autorităților locale și a unui număr mare de credincioși, chiriarhul a săvârșit slujba Vecerniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, într-un foișor special amenajat, lângă biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Biserica de lemn din cartierul Celnic a fost ridicată între anii 2010 și 2011, cu sprijinul Primăriei orașului Anina și prin contribuția credincioșilor. Locașul de cult are iconostasul confecționat din lemn, pictura fiind executată în ulei de către soții Matei și Cornelia Schinteie din Covasna. Clopotele bisericii au fost executate la Baia Mare de către Vasile Fițigău, pe cheltuiala familiilor Ion și Dorina Neag, a preotului Alin Munteanu și a altor donatori.

Slujire arhierească la Dolaț, județul Timiș

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioșilor din Dolaț, filie a Parohiei Livezile, Protopopiatul Deta. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. La slujbă au participat credincioși din localitate, copii și tineri, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie Lugojeanul a subliniat învățăturile din Evanghelia duminicală, în care este relatată vindecarea slugii sutașului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la finalul slujbei, toți credincioșii prezenți au primit din partea Preasfințitului Părinte Paisie Lugojeanul cărți de rugăciune. Vizita Preasfinției Sale în filia Dolaț a reprezentat pentru comunitatea ortodoxă de aici un moment istoric, întrucât a fost prima vizită pastorală a unui ierarh în localitate. Filia Dolaț, aparținătoare Parohiei Livezile, numără 91 de familii, cu 304 credincioși și este păstorită de către părintele Daniel Rusan.

Comentarii Facebook


Știri recente