Duminica a 33-a după Rusalii la Mănăstirea Văleni

În Duminica a 33-a după Rusalii, a Vameșului și a Fariseului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea Văleni, aflată pe valea Râului Topolog, după cum ne-a transmis pr. Necula Ciprian.

Chiriarhul locului a amintit în cuvântul de învățătură de virtutea smereniei ca primă treaptă în urcușul către împărăția cerurilor. De asemenea, Înaltpreasfinția sa a evidențiat că Dumnezeu le stă împotrivă celor mândrii care uită să mulțumească pentru toate darurile primite în această viață.

Mănăstirea Văleni – scurt istoric

Străvechea vatră monahală Văleni a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. XVII, de călugărul Zaharia Grădișteanu.

O etapă nouă începe pentru mânăstirea Văleni în anul 1883. În acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădișteanu este dărâmată, iar în locu-i , ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeșului(1875-1893), cu ajutorul stareței Fevronia Petrescu, începe zidirea unei noi bisericii.

Din păcate, locașului de cult șubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decât până la 8 aprilie 1941, când turla s-a prăbușit, antrenând în cădere pereții naosului și ai altarului. Reconstruită între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton , a stareței Anatolia Manu și a obștii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă și s-a înzestrat cu cele de trebuință. A fost sfințită în anul 1955 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Iustinian.

Redeschisă oficial în anul 1990, sub oblăduirea, binecuvântarea și ajutorul Prea Înaltpreasfințitului Calinic – Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, s-a reluat activitatea prin refacerea obștii și începerea lucrărilor de renovare a ansamblului.

Prin Biroul Economic și Construcții sunt executate următoarele lucrări:

  • se pune piatra de temelie a turnului-clopotniță, edificiu proiectat de arhitectul Ernest Nicolae din Argeș;
  • sunt cumpărate două clopote mari de la Galați, cu daniile a numeroși credincioși din Văleni și Sălătrucu, precum și din Argeș;
  • în anul 2002 s-au început lucrările de renovare la acoperișul și la pereții exteriori ai bisericii;
  • se finalizează execuția proiectului de alimentare cu apă potabilă a mânăstirii;
  • restaurarea vechii stăreții și a căsuțelor din incintă;
  • înființarea unui atelier de croitorie și amenajarea atelierului de covoare ;
  • în aprilie 2010, s-a început refacerea picturii bisericii ” Sfânta Treime”, lucrare ce s-a finalizat la sfârșitul lunii octombrie din același an, de pictorul Mocanu Gheorghe, împreună cu Gheorghe Zamfir și Preda Florin;
  • s-au executat vitralii la ferestrele din interior și din pridvor;
  • a fost refăcut întregul acoperiș fiind pusă tablă de cupru;

Comentarii Facebook


Știri recente