Duhovnicul, medic de suflete, face cunoscută prezența Sfintei Treimi în viața credincioșilor, spune Patriarhul

Cincisprezece preoți au fost hirotesiți duhovnici joi, de către Părintele Patriarh Daniel. Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a oferit câteva sfaturi despre noua lor misiune de călăuzire a sufletelor. „Este necesar să facem cunoscută prin lucrarea noastră prezența Sfintei Treimi în viața credincioșilor”, a spus Patriarhul Daniel.

„Acest certificat de duhovnicie ne dă dreptul nu doar de a dezlega păcatele credincioșilor care se pocăiesc, se spovedesc, ci și de a îndruma”, a precizat Patriarhul României. De aceea, taina hirotesiei nu se oficiază odată cu cea a hirotoniei întru preoție, ci după o perioadă de probă.

Duhovnicul „devine nu doar un judecător care judecă și absolvă, ci și un vindecător de patimi”, a spus părintele patriarh. „Pentru că dezlegarea de păcate nu este automat și vindecare de patimi.”

„Și astfel s-a ajuns, în Canonul 102 de la Sinodul VI Trulan, din 692, să se spună că duhovnicul este ca un medic. Comparația aceasta este direct înscrisă în textul Sf. Părinți de la Sinodul VI Trulan”, a explicat Preafericirea Sa.

„Au pus această expresie explicând că medicul acesta trebuie să cunoască și folosirea medicamentelor amare și mai dulci, adică și asprimea, și îngăduința”, a spus Părintele Patriarh. „Și atunci se cere o înțelepciune a maturității duhovnicești, evitând deodată o atitudine prea aspră, dar și o atitudine prea îngăduitoare.”

Patriarhul României a subliniat că Taina Spovedaniei nu implică doar iertarea păcatelor, motiv pentru care este numită în limba franceză Le Sacrement de la Reconciliation, „adică Taina Împăcării Omului cu Dumnezeu, cu Biserica și cu semenii săi, și cu el însuși. Această taină arată prezența și lucrarea harului Preasfintei Treimi”, a continuat Patriarhul Daniel.

„Credinciosul trebuie să se întâlnească cu Taina Sf. Treimi prin Taina aceasta a pocăinței, a mărturisirii și iertării păcatelor, a împăcării omului cu Dumnezeu. El simte că un duhovnic este cu adevărat  duhovnic dacă are în suflet și exprimă în cuvinte iubirea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl, Care a primit cu multă iubire și bucurie pe Fiul risipitor care s-a întors acasă.”

Preafericirea Sa a mai subliniat că Sfintele Canoane ale Bisericii, pe care un duhovnic trebuie să le cunoască foarte bine, „sunt hotărâte de păstori adunați în sinoade, nu de profesori de la catedră. Cei care au făcut Canoanele nu au fost profesori de Drept și nici juriști”.

„Canoanele acestea făcute de Sfinți Ierarhi păstori de suflete sunt pentru mântuirea credincioșilor, nu pentru frumusețea unei dezbateri filosofice sau teologice abstracte”, a precizat Patriarhul.

Preafericirea Sa i-a sfătuit pe noii duhovnici să fie smeriți, să cunoască Sfânta Scriptură și Canoanele: „Trebuie să fim mai întâi smeriți și a doua oară bine pregătiți”.

Totodată, „preotul duhovnic trebuie să se roage pentru toți fiii și fiicele duhovnicești care se spovedesc la el, dar și aceștia trebuie să-l pomenească în rugăciuni. Și din această rugăciune reciprocă a părintelui pentru fiii și fiicele duhovnicești și ale fiilor și fiicelor duhovnicești pentru părintele duhovnic se face experiența comuniunii, a bucuriei, a păcii în Duhul Sfânt.”

„Deci iată cum în taina aceasta, a preoției exersată prin duhovnicie, se simte prezența și lucrarea Sfintei Treimi. De aceea Origen, în secolul al III-lea, a spus că Biserica este plin de Treime”, a adăugat Patriarhul României.

„Din cântări se deduce aceasta. Ritmăm: «În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh» și spunem la sfârșit: «Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh». Aceasta este respirația Bisericii Ortodoxe.”

„Deci preotul duhovnic trebuie să arate iubirea lui Dumnezeu Tatăl, lumina Evangheliei lui Hristos, căldura și consolarea, încurajarea și bucuria Duhului Sfânt. În rezumat, lucrarea aceasta este foarte importantă. Omul care se simte iertat și începe o nouă etapă în viața lui este un om recuperat și un om care crește duhovnicește”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Clericii care au primit hirotesia întru duhovnic sunt:

 • ierom. Nectarie Lipianu de la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Jercălăi, Prahova;
 • pr. Ştefănel Bădescu de la Parohia Mehedinţa, Protoieria Urlaţi, Prahova;
 • pr. Alexandru-Mihai Bărbuceanu de la Parohia Valea Cucului, Protoieria Urlaţi, Prahova;
 • pr. Gheorghe Cinar de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului”-Rona de Sus, Vicariatul Ucrainean, Mara­mureș;
 • pr. Cristian Filiuţă de la Parohia Militari III, Protoieria Sector 6 Capitală;
 • pr. Adrian Georgescu de la Capela Academiei de Fotbal FCSB, Protoieria Sector 4 Capitală;
 • pr. Vladimir-Clement Malcovici de la Parohia „Sfântul Petru Movilă”, Vicariatul Ucrainean;
 • pr. Bogdan-Mihail Mărcuceanu de la Parohia Roşi, Protoieria Ilfov Sud;
 • pr. Tarcisius Iulian Laurenţiu Movileanu de la Parohia Dâmbu, Protoieria Câmpina, Prahova;
 • pr. Silviu-Andrei Neacşu de la Parohia „Sfinţii Voievozi”-Ploieşti, Protoieria Ploieşti Nord;
 • pr. Alexandru Palcău de la Parohia „Uniunea Voluntarilor”, Protoieria Ilfov Nord;
 • pr. Dan-Emanuel Pufulete de la Parohia Valea Anei, Protoieria Vălenii de Munte, Prahova;
 • pr. Mihai Sfarghie de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Reşedinţa Patriarhală;
 • pr. Ştefan Sfarghie de la Parohia Zlătari, Protoieria Sector 3 Capitală;
 • pr. Alexandru Bogdan Stoica de la Parohia Drajna de Sus, Protoieria Vălenii de Munte, Prahova.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente