Dublă lansare de proiecte editoriale AFCN la sediul Episcopiei Severinului și Strehaiei

La sala de festivități „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului și Strehaiei a avut loc luni, 4 august, lansarea a două proiecte editoriale finanțate de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

În cea de-a doua sesiune AFCN destinată publicațiilor editoriale, derulată în perioada aprilie-iulie 2014, Episcopia Severinului și Strehaiei și Asociația Fiii Lupșei au obținut câte o finanțare în vederea tipăririi a două cărți extrem de importante pentru cultura muzicală românească, a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Instituția eclesială mehedințeană va retipări pentru prima dată, după 160 de ani, o importantă operă de muzică bizantină, Anton Pann, Noul Anastasimatar, care poate fi folosită atât în cultul bisericesc zilnic, cât și în scop didactic, așa cum o recomandă chiar autorul, poate cel mai notoriu compozitor de psaltichie din secolul XIX. Coordonatorul proiectului este arhidiaconul Cătălin Țăruș, compozitor de psaltichie și inspector în cadrul Sectorului Învățământ și Tineret al Centrului eparhial.

În același timp, organizația non-profit Asociația Fiii Lupșei, va da la lumină, în premieră, cea mai bogată colecție de folclor din Oltenia, notată cu ajutorul muzicii psaltice. După cum ne-a transmis președintele asociației, Mihai Corcodel, doctorand în muzică bizantină și ostenitor al Centrului eparhial, cartea ce se va tipări în urma acestui proiect editorial, Ștefan Basilescu, Cântece vechi oltenești, constituie un omagiu adus culegătorului și autorului manuscrisului care stă la baza viitoarei tipărituri. Astfel, pasionații de folclor autentic românesc vor regăsi în paginile cărții aproximativ 200 de melodii vechi, notate atât în sistem neumatic (psaltic) cât și în cel guidonic, occidental, cunoscut îndeobște.

Conferința de lansare a celor două proiecte a debutat la ora 10:00, reunind angajați ai Centrului eparhial din Drobeta Turnu Severin, oameni de cultură mehedințeni și presa locală.

În mijlocul celor prezenți s-a aflat și Întâistătătorul Eparhiei Severinului, Preasfințitul Părinte Nicodim, care a adresat cuvânt de binecuvântare, vorbind apoi despre școlile de psaltichie de pe teritoriul țării noastre și munca de românire a cântărilor bisericești pe care au dus-o protopsalții secolului al XIX-lea, între care se distinge personalitatea luminoasă a lui Anton Pann.

Ierarhul mehedințean, iubitor al muzicii Bisericii drept-slăvitoare, a prezentat greutățile care apar în orice activitate editorială de acest gen, mai ales atunci când fondurile sunt insuficiente ori lipsesc cu desăvârșire. De asemenea, Părintele Episcop a salutat inițiativa Asociației Fiii Lupșei, care va publica, în premieră, colecția de cântece populare Ștefan Basilescu, Cântece vechi oltenești.

În continuarea couminicării ierarhului, cei doi coordonatori, Arhid. Cătălin Țăruș și Mihai Corcodel, au prezentat celor de față în ce constau proiectele AFCN câștigate, invitându-i pe participanți la lansarea oficială a celor două publicații, care va avea loc pe 14 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente