„Drumul Crucii”, o tradiție păstrată din 1925, miercuri la Mănăstirea Hodoş-Bodrog (Program)

Mii de credincioși sunt așteptați să participe miercuri la Procesiunea „Drumul Crucii”, o tradiție înființată în 1925 la cea mai veche mănăstire din ţara noastră cu viaţa monahală neîntreruptă.

Tradiția procesiunii „Drumului Crucii” de la Mănăstirea arădeană Hodoş-Bodrog datează din anul 1925, de pe vremea episcopului Grigore Comșa. Evenimentul are loc anual în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului – hramul mănăstirii.

Pelerinajul „Drumul Crucii” se desfășoară pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde au fost amplasate 14 troițe. În dreptul fiecăreia sunt citite texte evanghelice, rugăciuni, se intonează imne religioase și se rostesc cuvinte de învățătură.

Hramul Mănăstirii Hodoş-Bodrog

Potrivit informațiilor transmise de Arhiepiscopia Aradului, procesiunea din ajunul hramului așezământului monahal va fi condusă de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Redăm în continuare programul liturgic prilejuit de această sărbătoare:

Miercuri, 14 August 2019

Ora 09:00 – Acatistul Maicii Domnului, Ceasurile și Sfânta Liturghie

Ora 15:00 – Slujba Aghesmei Mici

Ora 16:00 – Vecernia cu Litie și Utrenia – oficiază PS Emilian Crişanul

Ora 19:30 – Procesiunea ,,Drumul Crucii” – oficiază PS Emilian Crişanul

Ora 22:00 – Taina Sfântului Maslu

Ora 23:30 – Prohodul Maicii Domnului

Joi, 15 August 2019

Ora 02:00 – Sfânta Liturghie

Ora 07:00 – Taina Sfântului Maslu

Ora 09:00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului, Ceasurile

Ora 10:00 – Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului împreună cu Preasfințitul Părinte Lukijan, Episcopul ortodox sârb al Ungariei şi administrator al Eparhiei ortodoxe sârbe din Timişoara.

Icoana descoperită de un taur

Pelerini din toată țara merg în aceste zile la Mănăstirea Hodoș-Bodrog pentru a se ruga Maicii Domnului și a aduce cinstire icoanei făcătoare de minuni despre care se spune că a fost descoperită într-o movilă de pământ de către un taur, pe locul unde se află astăzi mănăstirea.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

În biserica mănăstirii este păstrat capul taurului care a descoperit icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.

Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Hodoş, ar fi numele taurului de care legenda leagă începutul mănăstirii şi provine de la slavul ,,hudus”, care înseamnă sărbătoresc, maiestuos, iar numele de Bodrog desemnează poziţionarea mănăstirii între ape, între satele Bodrogul Vechi şi Bodrogul Nou.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente