Drepturile omului sunt un produs al civilizației creștine: Episcopul Ignatie

Episcopul Ignatie a spus vineri că drepturile omului sunt un produs al civilizației creștine.

„Ele se rezumă la respectul față de demnitatea persoanei umane, considerată în amplitudinea ei și ca ființă spirituală, nu numai materială”.

„Avem și o dimensiune spirituală, nu doar una biologică – dacă ne-am rezuma numai la dimensiunea biologică, nu ar fi mare diferență dintre noi și regnul animal. Ceea ce ne diferențiază de celelalte viețuitoare este faptul că noi credem, avem capacitatea de a ni-L asuma pe Dumnezeu, de a trăi realitățile vieții spirituale”, a precizat ierarhul în cuvântul rostit la Parohia Stroieşti din eparhia pe care o păstoreşte.

Afirmaţiile au fost făcute în ziua de cinstire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, când Episcopul Huşilor a vorbit despre valoarea evanghelică a îngăduinței.

„Sfântul Împărat Constantin cel Mare a redat creștinilor posibilitatea de a-și trăi credința în mod nestingherit. El pune în aplicare una dintre valorile evanghelice: îngăduința față de cel care este diferit față de noi, în mentalitate, în religie, în convingeri. În postmodernitate, acest concept poartă numele de toleranță”.

„Auzim foarte des, mai ales în vremurile pe care le trăim, despre acest concept, să fim îngăduitori față de cel care este altfel față de noi, să fim concilianți în ceea ce privește diversitatea. Această valoare este una evanghelică, este produsul creștinismului”.

„Creștinismul a pus în circuitul civilizației europene valoarea toleranței, pe care o numim, din punct de vedere creștin, îngăduință, a punctat Părintele Episcop.

Foto credit: Episcopia Huşilor


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente