Dr. Ioan Lăcătușu: Avem nevoie să cunoaştem trecutul satelor cu tot ce au însemnat ele în devenirea istorică a românilor

Directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române, Dr. Ioan Lăcătuşu, a prezentat marți la Sfântu Gheorghe importanța cunoașterii rolului satelor în devenirea istorică a poporului român, informează Agerpres.

„Avem nevoie să cunoaştem trecutul satelor noastre cu tot ce au însemnat ele în devenire istorică a românilor, în general, şi a românilor din această parte de ţară”.

„În acelaşi timp, să trecem în revistă problemele, provocările cu care se confruntă satul astăzi şi, de ce nu, să identificăm întâi aspecte care pot fi generalizate şi să desprindem nişte direcţii de acţiune, nişte căi de urmat”.

El şi-a exprimat speranţa că deşi există o „atmosferă pesimistă” privitoare la viitorul satului românesc nu crede că totul este pierdut.

Fotografii ale satelor din Covasna, ocupaţiile, portul popular şi tradiţiile românilor din zonă, precum şi personalităţi născute în această parte de ţară au fost prezentate la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, în contextul manifestărilor dedicate „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română.

După vernisaj, a avut loc un colocviu cu tema „Specificul identitar al satelor din judeţul Covasna” la care cercetători, muzeografi, arhivişti, preoţi şi profesori au prezentat lucrări şi cercetări ştiinţifice privind trecutul, prezentul şi viitorul satelor din judeţ, precum şi tendinţele demografice din mediul rural.

În prelegerea sa, Dr. Ioan Lăcătuşu a mai subliniat că „satul nu şi-a epuizat resursele sale, în primul rând cele naturale şi dacă vom şti să le menţinem pe cele umane acasă şi să revină de unde sunt plecate înapoi acasă, putem să privim oarecum liniştiţi în legătură cu viitorul copiilor şi nepoţilor noştri”.

Foto credit: Agerpres

Comentarii Facebook


Știri recente