Două zile de hram la Mănăstirea Secu

Pentru ultima oară în acest an bisericesc, ținutul binecuvântat al Neamțului s-a aflat din nou în sărbătoare, prăznuindu-se, în zilele de joi și vineri din săptămâna aceasta, cele două hramuri ale Mănăstirii Secu. Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul și pomenirea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu au adunat la așezarea monahală nemțeană atât ierarhi, numeroși stareți și preoți de mir, cât și sute de credincioși.

Hramul istoric al Mănăstirii Secu, praznicul Tăierii cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul, ce s-a serbat joi, 29 august, s-a bucurat de prezența a sute de pelerini, veniți din toate colțurile țării. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un numeros sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, potrivit Ziarul Lumina. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii și de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Credincioșii prezenți la hram s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, dar și la mormântul Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, aflat în absida din dreapta mănăstirii.

Bucuria zilei a fost întregită și de cele două hirotonii săvârșite de IPS Mitropolit Teofan. Monahul Pahomie Mariei, chelarul Mănăstirii Secu, a fost hirotonit diacon, iar ierodiaconul Simeon Catrinoiu, de la Mănăstirea Pângărați, a fost hirotonit ieromonah.

Înalpreasfinția Sa a ținut credincioșilor un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, prin viețuirea sa pustnicească, este un model pentru monahii de pretutindeni.

La finalul slujbei, arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna-rugăciune.

Ieri, în ziua Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alți opt sfinți nemțeni, în anul 2008, la Mănăstirea Secu, atmosfera de sărbătoare a continuat cu slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Zilele acestea, în cadrul Sfintelor Liturghii au fost pomeniți ctitorii Mănăstirii Secu.

Comentarii Facebook


Știri recente