Două luni de la prima Sfântă Liturghie pentru românii ortodocși din Buenos Aires, Argentina

Sâmbătă, pe 14 decembrie 2008, românii ortodocși din Buenos Aires, Argentina, au trăit o mare bucurie: prima Sf. Liturghie săvârșită de către Părintele Iconom Stavrofor Vasile-Ioan Tivadar, nou numit preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române ‘Sf. Apostol Andrei’ din Buenos Aires. Acest eveniment este rezultatul dorinței românilor ortodocși de a păstra și perpetua străvechea credință ortodoxă și pe pământ sud-american.

În acest scop, un grup de credincioși români în frunte cu domnul Sergiu Ionescu, președintele Asociației Creștine Ortodoxe Române din Argentina, domnul Vasile Gheorghiu, președintele asociației România-Argentina și domnul ambasador Ion Vâlcu, au făcut demersurile necesare pentru înființarea unei parohii ortodoxe românești în Buenos Aires.

În Argentina sunt stabilite aproximativ 10.000 de persoane de origine română, majoritatea fiind concentrate în Buenos-Aires, iar în grupuri mai mici în Mendoza, La Plata, Cordoba și Rosario. Mare parte dintre ei dispun de o pregătire profesională superioară, fiind ingineri, profesori, istorici, ocupând poziții relevante în viața economică și politică din Argentina. În marea lor majoritatea, aceștia participă la promovarea tradițiilor naționale, culturale și istorice românești.

În decursul timpului, în Buenos Aires au fost săvârșite slujbe ortodoxe de către preoți români, unii emigranți, alții invitați din SUA, Brazilia, Venezuela și România. Dar începutul formal al unei parohii ortodoxe românești a avut loc în data de 14 decembrie 2008, urmare a binecuvântării Înaltpreasfințitului Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi, și a aprobării Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi din 2 decembrie 2008. Sperăm ca acest început să fie de bun augur și parohia să crească spre folosul duhovnicesc al românilor ortodocși din Buenos Aires.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu prilejul împlinirii a 2 luni de slujire, noua parohie își lansează site-ul oficial, www.borba08.ilive.ro, ce cuprinde informații folositoare pentru toți cei care doresc să cunoască mai bine viața duhovnicească și pământească a ortodoxiei românești din Buenos Aires – Argentina.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze această realizare și să reverse harul Său asupra realizatorilor și cititorilor.

Sursa: Parohia Ortodoxă Română ‘Sf. Apostol Andrei’ din Buenos Aires

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…