Două grădinițe din sudul Basarabiei au fost renovate cu sprijin din partea României și Germaniei

Grădinițele „Grigore Vieru” și „Ghiocel” din satul basarabean Colibași, aflate în raionul Cahul, aproape de granița sud-estică a României cu Republica Moldova, au fost renovate cu sprijin financiar de la statul român și cel german.

România a oferit 107.000 de euro, iar Germania 77.000 de euro pentru modernizarea celor două instituții de învățământ preșcolar pe care le frecventează 200 de copii, informează Radio Chișinău.

Clădirile au fost izolate termic, acoperișurile au fost reparate, iar sălile remobilate. Au fost instalate stații de epurare și au fost construite pavilioane în grădinițe.

„E atâta de frumoasă grădinița mea! / Mi-e dragă ca o crăiasă grădinița mea”, au recitat copiii la festivitatea de inaugurare. „Oameni cu suflet mare, / Mulțumim pentru finanțare.”

„Grădinițele noastre s-au schimbat mult spre bine, tocmai îmi dau lacrimile”, a spus o educatoare.

Personalul beneficiază acum de condiții de lucru mult mai bune: „Lucrăm mult mai ușor. Înainte grădinița era mai simplă, ca pe timpul colhozului”, a spus educatoarea Svetlana Chiriac de la grădinița „Grigore Vieru” din Colibași.

Lidia Crasnov, directoarea grădiniței „Ghiocel” din satul Colibași, a spus că, înainte de renovare se infiltra apă prin acoperiș, grădinița se încălzea cu sobe, nu avea canalizare și nici mobilier pentru copii. De aceea, copiii se îmbolnăveau des și ajungeau să nu mai frecventeze grădinița.

Daniel Ioniță, Ambasadorul României la Chișinău, a anunțat că România va mai oferi 100.000 de lei grădiniței „Grigore Vieru”, pentru mobilier.

„Încercăm să aducem o bucățică de standarde europene mai aproape de acești copii minunați”, a spus el. „E și vorba despre un gest de mulțumire pentru contribuabilul român, care a făcut posibile aceste proiecte”, a subliniat ambasadorul.

„Scopul întregii noastre asistențe este de a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor. Proiectele noastre sunt realizate pentru și împreună cu cetățenii”, a declarat Angela Ganninger, Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova.

Alte 246 de grădinițe din Republica Moldova urmează să fie renovate cu bani de la Guvernul României, care a alocat în acest scop încă 3 milioane de euro.

Până acum, 945 de instituții preșcolare au fost reabilitate la standarde europene din bani românești.

Foto credit: Facebook / Asociația Băștinașilor din Colibași

Comentarii Facebook


Știri recente