Două decenii de pastorație și patriotism dinamic

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aniversarea a 20 de ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop IOAN, în demnitatea de Episcop Covasnei și Harghitei (25 septembrie 1994 – 25 septembrie 2014):

Astăzi aniversăm împlinirea a 20 de ani de rodnică slujire arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan, ca Arhipăstor al Episcopiei Covasnei și Harghitei, care la rândul ei împlinește 20 de ani de existență (1994-2014).

Cele două decenii de slujire arhierească, cu neobosită și intensă lucrare misionară, pun în lumină taina rodirii spirituale din tânăra și binecuvântata Episcopie a Covasnei și Harghitei, într-o zonă a României în care românii sunt minoritari.

Marea demnitate și responsabilitate de a mărturisi și sluji, prin cuvânt și faptă, prezența și lucrarea lui Hristos Marele-Preot sau Arhiereul veșnic în Biserica Sa, este împlinită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan ca receptare atentă a darurilor lui Dumnezeu și cultivare constantă a lor, folositoare pentru zidirea spirituală și bucuria comunității eclesiale.

Mărturisitor și slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, păstorul și părintele duhovnicesc al credincioșilor ortodocși români din Covasna și Harghita, a împlinit și a înmulțit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituții și așezăminte social-filantropice, prin multe activități culturale și misionare, concursuri, tabere și pelerinaje.

Cu multă înțelepciune și râvnă duhovnicească, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a ctitorit și consolidat Episcopia Covasnei și Harghitei pe care o păstorește astăzi, prin creșterea numărului unităților bisericești (parohii și mănăstiri), prin edificarea de noi lăcașuri de cult și restaurarea celor vechi, intensificarea

vieții parohiale și monahale, a activității educative, cultural-religioase și editoriale, în sprijinul întăririi prezenței ortodoxe și românești în acest ținut străbun.

Cunoscând râvna sa misionară, înțelepciunea sa pastorală și dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică, i-am conferit, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rangul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Covasnei și Harghitei, în luna august 2009, la sfârșitul Sfintei Liturghii săvârșită în Catedrala ortodoxă Sfântul Nicolae din Miercurea Ciuc.

Astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra persoanei Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan și asupra clerului și credincioșilor din Eparhia pe care o păstorește. Totodată, îl felicităm pentru modul în care a înmulțit darurile primite de la Dumnezeu, lucrând „cu timp și fără timp”, îmbinând viața spirituală cu slujirea socială, dar și pacea interconfesională cu dragostea de țară!

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) și „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să-i dăruiască în continuare aceeași bunătate părintească și aceiași râvnă sfântă pentru Biserică și Neam!

Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfinția Voastră!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente