Două bulevarde ieșene și un parc au primit nume regale

Începând de duminică, două bulevarde din Iași poartă numele regilor Ferdinand I și Mihai I, iar un parc a fost numit Regina Maria. Primarul Mihai Chirica a dezvelit plăcile cu noile nume de Ziua Regalității.

Începând de duminică, 10 mai, Splai Bahlui mal stâng din Iași, pe tronsonul cuprins între Podu Roș și Podul de Piatră, a devenit Bulevardul Regele Ferdinand I al României, iar Splai Bahlui mal drept se numește Bulevardul Regele Mihai I al României.

Totodată, parcul aflat în Podu Roș, vizavi de Sala Sporturilor, a fost denumit Parcul Regina Maria.

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a dezvelit plăcile cu numele bulevardelor și parcului duminică, 10 Mai, de Ziua Regalității. La eveniment au mai participat istoricul Daniel Șandru și Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iași.

Evenimentul nu a avut caracter public și s-a desfășurat conform restricțiilor impuse de autorități în perioada pandemiei de Covid-19.

Ferdinand I „Întregitorul“ a domnit între 1914 și 1927, timp în care țara a trecut prin Primul Război Mondial și Marea Unire, realizate prin proclamațiile succesive de ale Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei, bazate pe principiul autodeterminării popoarelor.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria. Domnia lui a adus unificarea administrativă a țării, sufragiul universal, și reforma agrară prin care combatanții din Războiul de Reîntregire și urmașii lor au fost împroprietăriți cu pământ.

Regele Mihai I a fost proclamat prima dată Rege în 1927, când avea vârsta de cinci ani, situație care a durat trei ani, până la venirea pe tron a tatălui său, Regele Carol al II-lea. A doua sa domnie a fost din 1940 și până în 30 decembrie 1947, când autoritățile comuniste impuse de sovietici l-au obligat să abdice și să se exileze.

La 23 august 1944, Regele Mihai I a decis trecerea României alături de aliații săi tradiționali, act de curaj care a scurtat al Doilea Război Mondial cu șase luni, salvând sute de mii de vieții.

Foto credit: Facebook / Mihai Chirica

Comentarii Facebook


Știri recente