Două biserici ortodoxe din Tanzania sunt ctitorite de credincioși din România

În perioada 7-11 mai 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a efectuat o vizită în Tanzania, la invitația Înaltpreasfințitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis și Seychelles, din cadrul Patriarhiei Alexandriei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. În cadrul acestei vizite, IPS Teofan a vizitat și sfințit și cele două biserici construite prin efortul financiar al unor persoane fizice sau juridice din Moldova și din țară.

Decizia de a sprijini ridicarea acestor lăcașuri de cult a fost luată de Înalt Preasfinția Sa la precedenta vizită în Tanzania, din perioada 13-21 ianuarie 2010, când a constatat cât de mare este nevoia de biserici pentru comunitățile de ortodocși în continuă creștere din această țară. Cele două biserici vor avea ca patron spiritual pe Sfântul Ioan Botezătorul, respectiv pe Sfânta Parascheva de la Iași.

Ca și la precedenta vizită, la solicitarea IPS Dimitrie, chiriarhul locului, IPS Părinte Mitropolit Teofan, însoțit de părintele protosinghel Nicodim Petre, a participat la slujba de botez a câtorva sute de persoane care au îmbrățișat credința ortodoxă, respectiv la săvârșirea Tainei Cununiei pentru 18 familii botezate în acea zi. La solicitarea și cu binecuvântarea IPS Dimitrie, au mai rămas în Tanzania, pentru o perioadă de două luni, un monah împreună cu două monahii, urmând a se implica în diverse activități misionare și filantropice, cum ar fi catehizarea celor care urmează a primi Taina Botezului.

Tanzania este o țară africană extrem de săracă, de aproximativ 40 milioane de locuitori, cu capitala politică la Dodoma (orașul Dar es Salaam fiind, însă, principalul centru economic), în care trăiesc și mai multe zeci de mii de creștini ortodocși. În această țară, unul din cinci copii moare de SIDA, iar alte boli, precum malaria, fac numeroase victime, încât speranța de viață se situează, undeva, în jurul vârstei de 45 de ani. Accesul la educație este extrem de redus, întrucât guvernul susține salariul unui profesor, dar nu poate susține construcția de școli, acest lucru depinzând de puterea financiară a fiecărei comunități în parte.

Într-o țară cu atât de multe nevoi materiale și spirituale, există o misiune ortodoxă susținută în special de generozitatea unor organizații și credincioși din Grecia. Această misiune urmărește atât propovăduirea Evangheliei, cât și oferirea de ajutoare materiale, în special asistență medicală, IPS Dimitrie declarând, pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din Tanzania, că, ‘la a doua Sa venire, Mântuitorul Iisus Hristos s-ar putea să nu ne întrebe de câte ori ne-am rugat sau ne-am pocăit, dar cu siguranță El ne va întreba dacă am oferit apă celor însetați, hrană celor flămânzi, medicamente celor bolnavi sau un adăpost celor orfani’.

Comentarii Facebook


Știri recente