Domnitorul Constantin Brâncoveanu – Ctitor al cărții religioase

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a organizat joi, 4 septembrie, o expoziție de carte românească veche, intitulată „Domnitorul Constantin Brâncoveanu – Ctitor al cărții religioase”. Manifestarea a avut loc în cadrul Anului comemorativ închinat Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română și se încadrează într-o serie de evenimente dedicate marelui voievod martir, pe care Eparhia Alba Iuliei le organizează în acest an, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Expoziția reunește manuscrise brâncovenești și carte bisericească de epocă, frumos ornamentată și foarte bine păstrată. Adresându-se celor prezenți la deschiderea expoziției, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a spus: „Acest eveniment este binevenit acum, în anul 2014, dedicat martirilor brâncoveni și datorită faptului că acest voievod valah a avut o legătură strânsă cu Cetatea Alba Iuliei. El este considerat un ocrotitor generos al Bisericii Transilvaniei, care își avea sediul aici, sprijinind, pe de o parte, credința ortodoxă a românilor transilvăneni, iar, pe de altă parte, sprijinind cultura românească”.

Muzeul de Artă Sacră al Arhiepiscopiei a primit prin acest eveniment un aer menit să îi transpună pe vizitatori în vremea Domnitorului Constantin Brâncoveanu, a cărui îndelungată domnie a reprezentat o epocă strălucită în istoria poporului român. Expoziția a fost gândită în detaliu ca un pelerinaj în memoria marelui domnitor și este un omagiu adus personalității lui Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc în 2014 trei sute de ani.

Cărțile expuse, monumente rare

Cărțile expuse, de o mare diversitate și frumusețe, sunt fiecare în parte monumente rare, de o frumusețe și importanță ieșită din comun, ce păstrează amprenta acelor vremuri. Pe lângă evenimentul cultural și experiența estetică și sufletească a participanților, expoziția a actualizat umbra de aur a lui Constantin Brâncoveanu, pe care vizitatorii o pot citi în cheie spirituală din cărțile expuse. Deși au trecut 300 de ani de la plecarea lui martirică din această lume, moștenirea culturală și spirituală lăsată de sfântul domnitor este în continuare impresionantă și bine păstrată, fiind, peste timp, expresia unui efort major de renaștere spirituală.

Expoziția a fost organizată de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Alegerea acestui an comemorativ a avut în vedere cinstirea după cuviință, a Sfinților Martiri Brâncoveni. Urcat pe tronul Munteniei în 1688, Constantin Brâncoveanu a domnit peste un sfert de veac cu demnitate, responsabilitate și smerenie, ca un adevărat domn creștin al Țării Românești.

Însușirile intelectuale și morale ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, educația, cultura, inteligența și formația politică, poziția asumată de apărător al intereselor religioase ale românilor din Transilvania pentru păstrarea credinței ortodoxe în vremuri tulburi, ctitoriile bisericești, mănăstirești, de artă și cultură veche românească într-un stil novator, care îi poartă numele, alcătuiesc portretul luminos al unui creștin adevărat, bărbat vrednic, plin de duh apostolesc, iubitor de țară și râvnitor pentru fapta bună.

Comentarii Facebook


Știri recente