Domnia lui Constantin Brâncoveanu și recunoașterea europeană a meritelor sale

Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul marți, 19 august, a avut loc ședința lunară a preoților protoieriei Sascut, tema dezbătută fiind: „Domnia lui Constantin Brâncoveanu – recunoașterea europeană a meritelor sale în cultură, politică și diplomație”. Referatul a fost susținut de PC Pr. Ionuț Corobană de la Parohia Fântânele, potrivit epr.ro.

Întâlnirea a fost deschisă de PC Pr. Ioan Negoiță protoiereul locului, care a evocat personalitatea marelui domnitor, accentuând importanța domniei lui Constantin Brâncoveanu pentru neamul românesc, Biserica Ortodoxă Română și nu numai.

Părintele referent, în expunerea sa, a subliniat virtuțile voievodului român, sintetizând politica dusă de el astfel: pendularea între Istanbul, Viena și Moscova, în încercarea de a nu transforma țara în pașalâc; orientarea spre Europa Occidentală căutând sprijinul diplomației apusene, pentru a întări autonomia și independența țării; practicarea „politicii pungilor de aur”, pentru a obține răgazul necesar spre a-și pune în practică ideile originale, în lumina conștientizării caracterului evolutiv al istoriei, manifestând o viziune globală strategică, prudentă și vizionară. Semnificativ este în acest sens conținutul scrisorii pe care o adresează tinerilor țari ai Rusiei – Ivan al V-lea și Petru cel Mare – din data de 31 dec. 1688, în care se arată a fi un adevărat vizionar: „slujba mea este să îndur nevoile și să rabd năpăștile și chiar să-mi vărs sângele în numele lui Hristos și al Domnului nostru Dumnezeu pentru credință, pentru a mea Sfântă, Ortodoxă și Apostolească Biserică, singura adevărată, și, deopotrivă, pentru țara noastră „. Meritele Marelui Constantin al românilor au fost subliniate de cei prezenți făcând referire la jertfa supremă a Brâncovenilor . Sfințenia lui Constantin Brâncoveanu a intrat în conștiința populară încă din timpul vieții domnitorului și la scurt timp după moartea sa, astfel că, mitropolitul Calinic al Heracleei a alcătuit și un „Canon al domnului Valahiei Constantin Brâncoveanu”, în cinstea celor șase martiri, din care s-au păstrat doar patru tropare, unul glăsuind astfel: „s-a aprins astăzi pentru iubitorii de praznice un sfeșnic cu cinci lumânări ce-i luminează pe credincioși și sărbătoare cu cinci raze de lumină, al lui Brâncoveanu cel vestit împreună cu copiii lui”

Cronica vremii ni-l descrie pe Brâncoveanu ca un „Domn pravoslavnic, cu dragoste și râvnă creștină. Credința, acest sentiment sublim, i-a călăuzit întreaga viață și i-a fost sprijinul cel mai puternic în ceasul crâncen al morții. El a lăsat în sufletul poporului amintirea unui domn creștin bun și drept, iar în artă, operele create în epoca sa arată că deasupra suferințelor zilnice și a pericolelor neîntrerupte, gândul lui știa să se elibereze și să urce la Dumnezeu, purtat de aripile curate ale Credinței”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…