Doliu în toată Serbia

Ieri, 19 noiembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoțit de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, a participat la funeraliile vrednicului de pomenire Patriarhul Pavle al Serbiei, care au avut loc la Belgrad, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. În numele Sfântului Sinod, clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a adresat Patriarhiei Sârbe un mesaj de compasiune.

Patriarhul Pavle al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a trecut la Domnul duminica trecută, la vârsta de 95 de ani, a fost condus ieri pe ultimul drum, în cadrul unor funeralii naționale, relatează AFP și Tanjug. Zeci de mii de sârbi au trecut în aceste zile pe lângă sicriul Patriarhului Pavle, aducându-i un ultim omagiu.

Cortegiul funerar a traversat străzile din centrul capitalei sârbe până la impozanta Catedrală „Sf. Sava”, unul dintre cele mai importante edificii ale creștinismului ortodox, unde a fost săvârșită slujba de prohodire. Apoi, sicriul cu trupul Patriarhului a fost condus la Mănăstirea Rakovica, situată în apropierea Belgradului, unde a fost înmormântat, după dorința sa.

Biserica Ortodoxă Sârbă i-a invitat pe credincioși să nu cumpere flori sau coroane, invocând o cerere a Patriarhului de a-și vărsa contribuțiile pentru accelerarea lucrărilor la Catedrala „Sf. Sava”, angajate la mijlocul anilor ’80 ai secolului trecut, dar care au trenat din lipsă de mijloace.

Autoritățile sârbe au invitat întreprinderile să acorde o zi liberă plătită angajaților, pentru ca aceștia să poată participa la funeralii. De asemenea, școlile din Serbia și-au suspendat ieri orele, iar Parlamentul nu s-a reunit în ședință.

Patriarhul Pavle a fost liderul spiritual al ortodocșilor sârbi din 1990, într-o perioadă tumultuoasă și sângeroasă, în care s-a produs destrămarea Iugoslaviei și exacerbarea naționalismului sârb, la începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

Comentarii Facebook


Știri recente
Communique

Precizări privind hotărârea Sfântului Sinod referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât în…