Doi frați din Casa de tip familial Vingard au fost botezați

Cei doi frați care s-au regăsit în acest an în Casa de tip familial din Vingard au fost botezați, duminică, 25 august 2013. Alex și Nicoleta Denisa sunt numele de botez pe care le-au primit duminică băiețelul în vârstă de 5 ani și sora sa în vârstă de 3 ani, ei fiind cei mai noi membri ai familiei de la Vingard a Părintelui Ioan Stănilă, preotul paroh și coordonatorul Casei de tip Familial Sfântul Andrei, informează

Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba.

Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Botez au fost oficiate în biserica din Vingard de Părintele Nicolae Călin Ignat, Consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei și Părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeș alături de Părintele Ioan Stănilă.

La eveniment au fost prezenți și prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Sorin Chirilă.

„S-au îmbrăcat în haine de lumină. Și-au dobândit un înger păzitor acești doi copilași, un înger pe care pomenindu-l în rugăciunile lor, așa cum cu siguranță doamna preoteasă și părintele îi vor deprinde cu rugăciunea către îngeraș, vor reuși să iasă biruitori asupra ispitelor pe care poate viața le va aduce în fața lor. Ne-am rugat lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletului lor și a nașilor care și-au pus sufletul chezaș în fața lui Dumnezeu pentru creșterea lor spirituală. De astăzi acești doi copii au dobândit fiecare doi părinți spirituali prin nașii lor” a spus la finalul botezului Părintele Ionel Arsu, protopop de Sebeș.

Cei doi frați care au fost încreștinați duminică, o fetiță în vârstă de 3 ani și un băiețel în vârstă 5 ani, fac parte dintr-o familie numeroasă având alți 7 frați cu vârste între 1 și 16 ani și toți au o poveste de viață emoționantă. Fiecare dintre ei a fost preluat de sistemul de protecție al copilului imediat după naștere și au ajuns în centre de plasament, în case de tip familial sau la asistenți maternali. Băiețelul și fetița botezați duminică s-au aflat până în acest an în Centrul de Plasament de la Blaj și respectiv la un asistent maternal și s-au reîntâlnit în primăvară în Casa de tip familial de la Vingard, unde se mai află o soră de-a lor în vârstă de 12 ani. Fetița are ca nași o familie din Vingard, Doina și Gheorghe Baciu, cei doi localnici dorind astfel să-i devină părinți spirituali, iar băiatul are nași o familie din localitatea Fânațe din județul Bihor, Claudia și Ioan Boc.

Casa de tip Familial „Sfântul Andrei” Vingard a fost înființată în 1998 și a fost primul așezământ social din țară, care a folosit la înființare personalitatea juridică a parohiei, astfel Biserica fiind cea care a găsit cea mai eficientă alternativă la sistemul clasic de protecție al copilului. Această organizare a unui așezământ social a devenit sub toate aspectele, cea mai viabilă alternativă de ocrotire a copiilor în regim rezidențial. Avantajul este că în aceste așezăminte copiii dobândesc cu adevărat o familie, un tată și o mamă în persoana preotului paroh și a preotesei, care le oferă multă dragoste, atenție și sprijin.

Așezământul social de la Vingard funcționează în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Protopopiatul Sebeș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Județean Alba prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba. În prezent în Casa de tip Familial de la Vingard sunt ocrotiți 13 copii și tineri cu vârsta între 3 și 20 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală serbează sâmbătă, 21 mai 2022, hramul istoric dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena.  Manifestările cuprind proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana…