Doi ani de la sfințirea Catedralei Naționale | Moaștele Sf. Ecaterina sunt aduse spre închinare la Paraclisul CMN

Paraclisul CMN va marca miercuri doi ani de la sfințirea Catedralei Naționale, edificiu simbolic al națiunii române. Fiind și ziua de sărbătoare a Sfintei Ecaterina, miercuri le va fi adusă credincioșilor spre închinare racla cu un fragment din moaștele muceniței păstrată la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale.

Sărbătoarea va începe în seara zilei de marți, cu slujba vecerniei, oficiată de la ora 17:00.

A doua zi, de la ora 10:00, părinții slujitori de la Paraclisul Catedralei Naționale vor oficia Sfânta Liturghie.

„Zilele sfințirii Catedralei au fost pline de lumină și emoție sfântă”, a declarat Părintele Ion Dragomir, slujitor al Paraclisului CMN.

„Bucuria a fost întregită de prezența moaștelor Sf. Ap. Andrei, aduse la București de Părintele Mitropolit Hrisostom de Patras. La sfințire au fost așezate la închinare și moaștele Sf. Ecaterina, fiind praznicul ei.”

„De aceea, și anul acesta, la împlinirea a doi ani de la sfințire, momentul va fi marcat la Paraclisul Catedralei Naționale de aducerea moaștelor muceniței de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale”, a adăugat Părintele Ion Dragomir.

Sursa foto: Paraclisul Catedralei Naționale

Sfințirea Catedralei Naționale a avut loc în Anul Centenar al Marii Uniri, de praznicul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Slujba de târnosire a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împreună cu Patriarhul Daniel.

Au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, mii de clerici, autorități locale și centrale, în total peste 50.000 de persoane, din care doar o mică parte în interiorul lăcașului de cult.

În ajunul sfințirii, pe 24 noiembrie, într-un gest cu valoare de simbol liturgic şi patriotic, Patriarhul României a depus în piciorul Sfintei Mese a Catedralei Naționale, lista cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți și s-a rugat pentru sufletele lor.

La cinci zile după sfințire, de Sf. Ap. Andrei, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a slujit la al doilea hram al Catedralei Naționale împreună cu Patriarhul Daniel.

Catedrala Națională are hramurile Înălțării Domnului (Ziua Eroilor) și Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

În ultimii doi ani, lucrările au continuat la Catedrală cu amenajarea spațiilor exterioare, a subsolurilor adiacente și cu realizarea picturii interioare în tehnica mozaicului.

Vezi stadiul lucrărilor.

Foto credit: Gabriel Drumea

Comentarii Facebook


Știri recente