Doar prin lucrarea Duhului Sfânt se pot aduna oamenii în comuniune – Patriarhul Daniel

În predica de la Rusalii, Patriarhul Daniel al României a vorbit despre evenimentul Cincizecimii când s-a format Biserica şi a spus că numai „prin lucrarea Duhului Sfânt se pot aduna laolaltă, într-o comuniune de  gândire, credinţă şi vieţuire sfântă oameni diferiţi din popoare diferite”.

Preafericirea Sa a remarcat acest aspect în condiţiile în care la momentul Cincizecimii, în Ierusalim erau „locuitori iudei, bărbaţi cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer” (FA 2:1-11).

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre celelalte lucrări ale Duhului Sfânt.

„Duhul Sfânt s-a pogorât peste Fecioara Maria şi de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria S-a născut Iisus Hristos. Deci, Hristos apare în lume prin lucrarea Duhului Sfânt ca pogorâre asupra Fecioarei Maria”.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a reamintit şi de lucrarea pe care o săvârşeşte Duhul Sfânt în timpul Liturghiei.

„Şi tot Duhul Sfânt este acela care atunci când se pogoară asupra pâinii şi vinului de pe Sfânta Masă a Sfântului Altar ne dăruieşte nouă Trupul şi Sângele lui Hristos Euharistic”.

Sintetizând, Preafericirea Sa a remarcat faptul că „Duhul Sfânt este trimis de Tatăl şi de Hristos în lume, iar EL ne oferă pe Hristos, şi anume ne oferă viaţa lui Hristos ca arvună a vieţii veşnice, ca înfiere şi arvuna Învierii”.

Făcând referire la Taina Botezului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Duhul Sfânt lucrează ca „foc curăţitor şi ca apă care curăţeşte, iartă păcatul strămoşesc şi păcatele pe care le-au făcut oamenii în timpul vieţii lor, înainte de botez”.

El a făcut o paralelă cu metalul curăţit prin foc.

„Când metalul ruginit este expus focului, din metal rigid devine maleabil, din opac devine incandescent, luminos şi se schimbă după cum se doreşte”.

„Duhul Sfânt este şi cel care ne curăţeşte de păcate, ne face din oameni răi oameni buni, din oameni rigizi ne face oameni blânzi, sensibili, iubitori de Dumnezeu şi de semeni pentru că este foc curăţitor”.

Părintele Patriarh Daniel a explicat că Duhul Sfânt lucrează şi ca foc luminător pentru că „El luminează minţile oamenilor să înţeleagă Scripturile şi să înţeleagă voia lui Dumnezeu în viaţa lor”.

„De aceea în cântările sărbătorii de astăzi se spune că a transformat pe pescari în teologi şi pe oameni neştiutiri de carte în oameni înţelepţi”, a spus Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel a rostit omilia de la Cincizecime în cadrul Sfintei Liturghii oficiate duminică, 16 iunie 2019, la Catedrala Patriarhală.

Din soborul slujitor au făcut parte, alături de Părintele Patriarh Daniel, Episcopii vicari Ieronim Sinaitul şi Timotei Prahoveanul.

După Liturghie, Preafericirea Sa a oficiat Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost sfinţite ramuri de tei, ca simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli.

Mai multe imagini în Galeria Foto. 

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente