Directorul Centrului de Transfuzii Prahova despre implicarea Bisericii în recoltarea de sânge: Au fost salvate zeci de mii de vieți neprețuite

Georgeta Hanganu

Georgeta Hanganu, Directorul centrului de Transfuzii Prahova, a acordat Agenţiei de ştiri Basilica un interviu în care a vorbit despre implicarea Bisericii Ortodoxe Române în recoltarea de sânge în urma căreia „au fost salvate zeci de mii de vieți neprețuite”.

În interviul acordat cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, Georgeta Hanganu a evidenţiat rezultatele campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”, demarată de Patriarhia Română în anul 2013, şi a prezentat beneficiile donării de sânge.


Basilica.ro: Cum apreciaţi implicarea Bisericii Ortodoxe Române în recoltarea de sânge prin campania „Donează sânge, salvează o viaţă”?

G. H.: Sloganul Organizației Mondiale a Sănătății din anul 2018: „La câteva secunde, cineva, undeva, are nevoie de sânge. Fii acolo pentru acel cineva! Donează sânge! Dăruiește viață!” ilustrează perfect implicarea Bisericii Ortodoxe Române în donarea de sânge.

Biserica Ortodoxă Română și Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești au fost împreună pentru cei ce au avut nevoie de sânge, derulând un parteneriat fructuos în ultimii ani.

Participarea Bisericii Ortodoxe Române în activitățile Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești a dus la optimizarea procesului de donare și la creșterea numărului de donatori.

Sensibilizarea populației asupra necesității donării de sânge, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române a avut un efect direct în momentul prezent prin creșterea stocului de sânge, dar și efect pe viitor prin atragerea și educarea tinerilor în ceea ce privește donarea de sânge.

Împreună cu Biserica Ortodoxă Româna oamenii au înțeles că este nevoie de sânge și că trebuie să vină în ajutorul celor în suferință.

Biserica Ortodoxă Româna a fost prezentă la locul și momentul potrivit aducând oamenii să doneze sânge, fiind alături de oameni când au donat sânge, contribuind la creșterea și îmbunătăţirea colectei!

Mulțumim Bisericii Ortodoxe Române!

Basilica.ro: Până acum au fost recoltate peste 15 tone de sânge în cadrul campaniei. Câte persoane ar putea fi salvate cu această cantitate de sânge?

G.H.: Au fost recoltate peste 15 tone de sânge, care au salvat zeci de mii de pacienți. Peste 22.000 de pungi cu sânge transformate fiecare în două sau trei produse au salvat zeci de mii de vieți neprețuite.

Pentru sistemul sanitar românesc Biserica Ortodoxă Română a fost de un real ajutor venind cu acțiunile sale tocmai în momentele când numărul donatorilor prezenți în centre era mai mic decât în mod obișnuit.

Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în donarea de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești s-a materializat prin susținerea și organizarea  de campanii de donare de sânge, care au devenit deja tradiție.

Basilica.ro: Donarea de sânge are efecte pozitive asupra organismului?

G.H.: Fapta altruistă a donării de sânge este de mare folos pacienților din spitale, însă este benefică pentru sufletul și trupul celui care donează. Științific, s-a constat scăderea incidenței numărului de accidente vasculare, boli cardio-vasculare la donatorii de sânge, boli ale sistemului circulator și de metabolism la donatorii de sânge.

Mulțumirea sufletească adusă de ajutorarea unui necunoscut, ne duce cu gândul la fapta bunului samaritean, iar bucuria creștinească a dăruirii unui strop de viață este o adevărată împlinire a sufletului.

Basilica.ro: Vă rog să transmiteţi un mesaj donatorilor şi posibililor donatori.

G.H.: Fii și tu alături de noi și de Biserica Ortodoxă Română! Donează sânge! Dăruiește viață!

Comentarii Facebook


Știri recente