Dintre concluziile Simpozionului internaţional de la Caransebeş: trebuie să valorizăm tradiţiile din mediul rural

În perioada 6-7 mai la Caransebeş au participat peste 60 de cercetători din țară, dar și din Italia și Serbia la Simpozionul Internațional „Comuniune şi comunităţi: jertfă, slujire, spiritualitate”.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul Zilelor credinței și culturii, ajunse la a 13-a ediție şi s-a desfăşurat în Sala de festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial.

În prima zi, luni, mai mulţi ierarhi au rostit cuvinte de binecuvântare, iar invitaţii au rostit comunicări pe tema Simpozionului.

Mitropolitul Ioan al Banatului a subliniat că „dacă răsfoim istoria neamului nostru o să găsim o cultură care are dimensiuni cosmice în una dintre cele trei «academii» ce se află în satul românesc: Familie, Școală și Biserică”.

„Marile bătălii nu s-au dat pe câmpurile de luptă, ci în conștiința unui om și a unei națiuni. Astăzi suntem obișnuiți să analizăm efectele acțiunii militare a unor state împotriva altora, neglijând faptul că bătăliile din spațiul cultural de multe ori pe termen mediu și lung au efecte devastatoare”, a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.

În timpul sesiunii de comunicări au fost lansate volumele „Simpozionului Unitate şi Dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018” și „Conferinţa Naţională «Biserică și Națiune» la românii din Banat şi Transilvania. Episcopul Elie Miron Cristea şi Marea Unire”.

Pentru rezultatele activităților de excepție în diferite domenii ale vieții bisericești și civile în sprijinul Bisericii, părintele Prof. Univ. Dr. Sorin Cosma a primit la final din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel „Ordinul Sfântul Apostol Andrei Ocrotitorul României”, distincție înmânată de către Preasfințitul Părinte Lucian.

Simpozionul a continuat după-amiază pe două secțiuni, una istorică și una teologică, informează Episcopia Caransebeşului.

În Sala Festivă a Centrului Eparhial s-a desfășurat secțiunea  teologică, iar în „Aula 1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș cea istorică.

La finalul celor două zile de comunicări ştiinţifice, Arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat câteva dintre temele discutate la acest eveniment.

„În cele două zile am avut bucuria de a contura câteva comunicări științifice referitoare la tematica simpozionului în acest an omagial. Este cert faptul că în satul românesc prezidă comunitatea așa cum o cunoaștem fiecare dintre noi și chiar dacă satul românesc se depopulează și lumea migrează spre mediul urban, fiecare pleacă cu moștenirea din comunitatea de apartenență”.

„Așa se face că este important să cunoaștem comunitățile de apartenență pentru a ne armoniza în comunitățile noi pe care le formăm în mediul urban. Aceasta nu înseamnă că trebuie să părăsim mediul rural ci trebuie să-i valorizăm tradițiile, să le perpetuăm pentru că acestea țin de identitatea noastră”.

Arhim. Casian Rușeț a mai explicat că „pentru a omagia satul românesc nu înseamnă a ne aduce aminte doar de ceea ce a însemnat el în secolul trecut”:

„Ci înseamnă a-i creiona o perspectivă frumoasă în viitor, folosindu-ne și de ceea ce înseamnă tradiție, dar și modernitate, în așa fel încât satul românesc să poată respira în continuare această lume eminamente urbană și să ofere perspective înnoite celor care din ce în ce mai mult se îndreaptă spre liniștea și așezarea pe care satul românesc ne-o poate oferi”.

Toate lucrările susținute vor fi publicate într-un volum care va apărea în a doua jumătate a anului în curs.

Simpozionul este prima manifestare culturală din șirul de manifestări organizate de Eparhia Banatului Montan cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente