Diferenţa dintre noi şi înaintaşi, din perspectiva PS Sofronie: Știau să se roage și, mai ales, să iubească

În prima duminică din 2021, Episcopul Sofronie a vorbit despre diferenţa dintre generaţii, mai ales în contextul anului care s-a încheiat. Omilia a fost adresată la Catedrala cu lună din Oradea, informează eparhia.

Omul recent, a precizat Preasfinţia Sa, trăiește dezrădăcinat și în discontinuitate față de generaţiile trecute care „știau să se roage, să trudească și, mai ales, să iubească; să iubească pe Dumnezeu și pe aproapele, trăind în armonie și prețuire, crescându-și copiii nu în răsfăț, ci în poruncile lui Dumnezeu și respectul cuvenit aproapelui”.

Caracterul atipic al anului trecut, marcat de pandemie, a spus ierarhul, se află într-o relație de influențare mutuală cu viața atipică și comportamentul deviant al nostru, „al celor ce trăim la începutul mileniului al treilea.

Ierarhul a subliniat că înaintaşii notştri „au trăit mult mai simplu și au avut o viață mai curată, lipsită de poverile pe care le purtăm noi, în era noilor tehnologii care depersonalizează omul”.

Pentru anul în curs, ierarhul a îndemnat să luăm aminte la cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul legate de pocăinţă.

Preasfinţia Sa a spus că demersul pocăinței „este o cale de o viață”, care solicită consistență duhovnicească și determinare sufletească, iar pentru a urma acestei căi unice, trebuie „să dăm crezare glasurilor din pustia de odinioară, unde se retrăgeau cei doritori de petrecere cu Dumnezeu, ca să se roage mai mult”.

Episcopul Oradiei i-a sfătuit pe credincioși întotdeauna să caute ajutor numai la Dumnezeu.

Toți, împreună, să ne plecăm frunțile și genunchii înaintea lui Dumnezeu și, în rugăciune smerită, să Îi cerem iertare și ajutor, ca să putem ieși din marasmul răutăților noastre și să ne putem întoarce la El, Cel care ne dorește împreună cu El, căci de aceea a venit pe pământ. Nu ca să stăm izolați unii față de alții, ci să ne bucurăm unii de alții în Lumina lui Dumnezeu. Așa arată pocăința, dragii mei!

După liturghie, ierarhul a prezentat noul coslujitor al Catedralei cu lună din municipiu, Părintele Protoiereu Radu Valer Rus, vicar eparhial și directorul Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente