Diaspora și universalitatea Ortodoxiei: Teodor Baconschi la Parohia „Sf. Antonie” din Viena

Teodor Baconschi – fost ministru de externe și fost ambasador al României la Sfântul Scaun – a susținut sâmbătă o conferință publică la Parohia „Sf. Antonie” din Viena.

În prezența Excelenței Sale Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Viena, intelectualul a vorbit despre relevanța spirituală a experienței diasporei și despre vocația universală a Ortodoxiei.

În debutul evenimentului, Părintele Profesor Ioan Moga, parohul comunității, a subliniat mesajul profund creștin al scrierilor lui Teodor Baconschi.

„Dincolo de cariera sa diplomatică, el este un gânditor creștin. Unul de la care înveți deopotrivă excelența culturală și mărturisirea creștină fără ocolișuri; discernământul cultivat și sensibilitatea religioasă; rațiunea deschisă spre ceruri și credința lucidă, atentă la nuanțele timpului“, a spus Părintele Ioan Moga.

În contextul războiului din Ucraina, Teodor Baconschi a analizat actuala criză și a subliniat tensiunile tradiționale pe care creștinismul, de la Sf. Împărat Constantin încoace, a trebuit să le rezolve în relația dintre Biserică și puterea profană (stat).

Ortodoxia are o menire universală, ea fiind diferită de orice tip de „ortodoxism”, a spus scriitorul, care a adăugat că, în conflictul actual, trebuie cultivate solidaritatea cu victima și discernământul politico-teologic.

În pofida tensiunilor actuale, Baconschi a pledat pentru un dialog interortodox deschis, absolut necesar pentru a face față provocărilor secolului XXI.

De asemenea, diplomatul și-a exprimat încrederea că experiența diasporei va avea un rol central în reînnoirea misionară a Ortodoxiei. El a afirmat, că, în mod ideal, fiecare viitor episcop ortodox ar trebui să facă un „stagiu în diaspora”. „Școala diasporei” este de mare relevanță pentru viitoarea misiune pastorală în țările cu majoritate ortodoxă.

În cadrul conferinței a fost lansată cartea „Dificila regăsire a virtuții“, un dialog între Teodor Baconschi și Alexandru Gussi, și au fost prezentate cele patru volume ale colecției de autor apărute anul trecut la editura Spandugino.

În acest context, vorbitorul a subliniat că o „re-evanghelizare a Europei” este singura soluție viabilă, după cum scrie și în cel mai recent volum al său: „Uniunea Europeană l-a pierdut pe Dumnezeu pe drum; observăm îndurerați fatala provincializare a Uniunii Europene, care, uitând alfabetul creștin, nu mai știe să-și «predice» valorile către «toate neamurile».“

„Occidentul are, în durata lungă, de ales între o nouă evanghelizare și certitudinea propriei extincții“, mai afirmă intelectualul în volumul menționat.

După conferință, invitatul a dialogat cu publicul numeros și a oferit autografe. El a participat duminică la Sfânta Liturghie alături de comunitatea „Sf. Antonie cel Mare”.

În cadrul vizitei, diplomatul a avut și o întâlnire cu arhiepiscopul romano-catolic al Vienei, cardinalul Christoph Schönborn. Acesta și-a exprimat legătura cu Ortodoxia românească, hrănită atât prin relația sa cu părintele André Scrima, cât și prin prietenia și aprecierea teologică față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto credit: Parohia „Sf. Antonie cel Mare” – Viena

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…