Dialogul între teologie și știință la Constanța

În Sala Mare a Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc dezbaterea „Dialogul dintre teologie și știință în contemporaneitate”, proiect cuprins în programul „Școala Altfel”, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului. La conferință au luat parte elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Dionisie Exiguul” și ai Liceului Teoretic Traian din Constanța. În cadrul evenimentului s-au discutat aspecte legate de crearea Lumii, evoluția omului, Experimentul de la Geneva și marile descoperiri ale lui Einstein și ale altor cercetători, care reprezintă elemente de polemică între religie și știință. Totodată s-a subliniat și faptul că cele două discipline sunt intercondiționate și fiecare are un rol deosebit în viața omenirii.

Prezent la eveniment, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a evidențiat importanța cunoașterii de către tineri a acestor ipoteze: „Este minunat că putem avea acest dialog între elevii Seminarului și elevii liceelor din Constanța, care are ca scop întreținerea unor relații apropiate, ce vor pune o amprenta deosebită pe sufletul tinerilor. Acest moment este foarte bine venit pentru a lua cunoștință despre credință, despre teologie, în raport cu știința. Adevărata știință, care nu este ipotetică, ci axiomatică, are un dialog foarte limpede și susținut cu teologia, cu știința despre Dumnezeu, pe care El Însuși a descoperit-o.”

Doamna Mădălina Ivănescu, inspector școlar de fizică, a explicat elevilor cum de multe ori în partea științifică se regăsesc numeroase lacune, care se pot completa cu ajutorul religiei.

Acțiunea a urmărit educarea tineretului în privința comunicării permanente între religie și știință și păstrarea unui dialog calm, lipsit de excese între cele două concepte. Astfel Biserica dovedește faptul că nu se închide în sine și nu este statică, ci are menirea de a merge înaintea oamenilor ca stâlp și temelie a adevărului. Pe de altă parte și știința are o contribuție în descrierea realității în care trăim.

Evenimentul, care face parte din programul „Școala Altfel”, este rezultatul parteneriatului dintre Seminarului Teologic „Sf. Dionisie Exiguul” și Liceul Teoretic Traian.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…