Dezbateri despre toleranță, comuniune și echitate

Consiliul European al Liderilor Religioși, întrunit la finalul lunii aprilie la Istanbul, a emis o declarație comună pe tema toleranței și a angajamentului față de justiție, echitate și comuniune, ce a fost prezentată apoi Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Consiliul a examinat și posibilitatea creării unui cod universal al locurilor sfinte, cu ajutorul liderilor religioși din Europa și Orientul Mijlociu.

Toleranța între popoare, comuniunea în pace și echitate sunt unele dintre elementele fundamentale ce trebuie respectate pentru o bună conviețuire, iar pentru a nu încălca drepturile celorlalți, este nevoie de respect și toleranță. De altfel, acestea au fost principalele teme de dezbateri în cadrul întrunirii Consiliului European al Liderilor Religioși de la Istanbul ce a avut loc în perioada 26-28 aprilie. La finalul întrunirii a fost semnată o declarație comună în acest sens, informează portalul rfp-europe.eu citat de ‘Ziarul Lumina’, ce a fost apoi prezentată Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

‘Toleranța este o recunoaștere activă a diversității și înseamnă respectarea specificității celorlalți, de care ne diferențiem religios, cultural sau în oricare alt fel, având compasiune și bunăvoință. Toleranța nu înseamnă aprobare necondiționată a ideilor altora și nici a modului de viețuire a lor. Toleranța înseamnă respectarea drepturilor omului, dar nu neapărat și împărtășirea punctelor sale de vedere’, se arată în declarație. Membrii consiliului au apreciat că, înțeleasă în felul acesta, toleranța trebuie considerată o precondiție pentru o cultură a păcii în Europa. Această percepție a toleranței provine în mod firesc din tradiția religiilor.

Angajamente pentru promovarea libertății

Declarația de la Istanbul are opt puncte prin care liderii religioși se angajează să lupte pentru promovarea libertății religioase și a respectului reciproc, precum și să se ‘angajeze într-o examinare minuțioasă de sine’ pentru a preîntâmpina intoleranța.

Declarația a fost inspirată de o discuție pe tema: ‘Egalitatea – Mai egali decât alții? Minaretele, minoritățile și identitatea europeană’, în care s-a conchis în mod unanim că Europa este și a fost întotdeauna un continent multicultural și multireligios. În problema interzicerii minaretelor din Elveția, un vorbitor a spus că ‘în loc să atace extremismul și terorismul, Europa își atacă propria moștenire, prezența musulmană în Europa’. Discuția a abordat și problema antisemitismului, una crescândă în acest moment. Unii membri au punctat și faptul că, în unele țări, chiar și creștinii, majoritatea tradițională în cele mai multe țări europene, pot fi afectați de atacuri odioase.

Consiliul a examinat și posibilitatea creării unui cod universal al locurilor sfinte, cu ajutorul liderilor religioși din Europa și Orientul Mijlociu.

După emiterea declarației, o delegație a Consiliului Liderilor Religioși a avut o întrevedere cu Sanctitatea Sa, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în care i-a fost prezentat documentul. Întâlnirea de la Istanbul a fost găzduită de președintele pentru probleme religioase din Turcia, Ali Bardakoglu, membru al consiliului. Printre ceilalți 30 de participanți s-au aflat Marele Muftiu Dr. Mustafa Ceric (Bosnia-Herzegovina), șef-rabinul Pinchas Goldschmidt (Rusia), maica Marian Murcia (Italia), Mitropolitul Emmanuel (Franța), Bhai Saheeb Mohinder Singh (Marea Britanie) și părintele Philip Ryabykh (vicepreședintele Departamentului pentru Relații Externe din Rusia).

Comentarii Facebook


Știri recente