Dezbatere despre ora de religie la Turnu Severin

La Centrul eparhial din Drobeta-Turnu Severin a avut loc marţi, 24 februarie, o conferinţă de presă pe tema orei de religie. Întâlnirea cu jurnaliştii severineni a fost organizată de Sectorul învăţământ şi tineret al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în contextul ultimelor hotărâri ale Curţii Constituţionale care stabilesc cadrul legal în care elevii pot participa la această disciplină, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a fost centrat pe ideea necesităţii informării părinţilor şi copiilor în timp util cu privire la posibilitatea frecventării orei de religie. La conferinţă au luat parte reprezentanţi ai părinţilor, ai societăţii civile şi profesori de alte discipline, care şi-au arătat susţinerea faţă de acest demers. Cele mai importante discuţii au fost legate de completarea cererilor pentru ora de religie şi au fost conduse de către pr. Ioan Ovidiu Polexă, consilier al Sectorului învăţământ şi tineret şi de către prof. Dana Săftoiu, inspector de religie, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi. Pr. Ioan Ovidiu Polexă a evidenţiat faptul că Biserica Ortodoxă Română a susţinut dintotdeauna importanţa educaţiei religioase pentru formarea caracterelor morale ale copiilor. Consilierul Sectorului învăţământ şi tineret a mai afirmat că parohiile mehedinţene au încheiat parteneriate cu şcolile în vederea asigurării unei educaţii religioase de înaltă calitate tinerilor din învăţământul preuniversitar. Prof. Dana Săftoiu, inspector de religie, a arătat că, începând din acest an, elevii pot frecventa ora de religie numai în baza unei cereri depuse la secretariatele institu-ţiilor de învăţământ până în data de 6 martie. În acest sens, profesorii şi reprezentanţii părinţilor trebuie să se mobilizeze şi să informeze elevii şi părinţii acestora cu privire la posibilitatea participării la aceste ore ziditoare de suflet. Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean a precizat că fiecare şcoală din judeţul Mehedinţi a primit cererea tip şi deja a fost înregistrat un număr mare de cereri pentru religie.

„Copiii noştri trebuie să rămână alături de Dumnezeu”

Prezentă la conferinţa de presă, Gheorghiţa Cranta, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiei de Părinţi la nivel naţional, a exprimat atât susţinerea organizaţiei pe care o reprezintă, cât şi pe cea personală, arătând că orele de religie formează caractere morale, cultivându-le elevilor o morală activă. Un punct de vedere bine definit a fost expus de Viorica Maria Câlţaru, profesor de lim-ba română la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja“ din Drobeta-Turnu Severin şi scriitoare. „Dreptul la educaţie religioasă este definitoriu pentru fiecare dintre noi. Este foarte important să ne implicăm, să ne responsabilizăm, pentru că soarta disciplinei îi priveşte în mod direct pe copiii noştri. A li se limita elevilor dreptul la educaţie religioasă este frustrant şi păgubitor. Astăzi suntem în măsură să hotărâm dacă copiii noştri vor participa în continuare la ora de religie. Aceasta este o componentă esenţială în definirea noastră identitară. A venit momentul să mărturisim noi, părinţii, pentru ceea ce vrem să li se întâmple copiilor noştri, să rămână alături de Dumnezeu prin asumarea valorilor creştine. Nădăjduiesc că vor fi suficienţi părinţi responsabili care vor înţelege că este nedrept să li se răpească copiilor lor şansa de a se întâlni cu valorile identitare ale fiinţei umane, în definitiv. Totodată, este regretabil că suntem puşi în situaţia să alegem educaţia copiilor noştri în această manieră presantă şi inechitabilă. În calitate de părinte, sunt îngrijorată. Se simte aici o tendinţă foarte explicit agresivă la adresa unor valori identitare. Până la urmă, însă, câştigăm dreptul de a ne afirma credinţa. Este un moment de cumpănă în care noi, părinţii, ne vom vedea datori de a deveni mai responsabil angajaţi în educaţia copiilor noştri. Era necesară, însă, o perioadă de timp mult mai mare pentru depunerea cererilor, nu ca cea de faţă, aglomerată de foarte multe evenimente şcolare“, a afirmat prof. Viorica Câlţaru.

Activităţi în sprijinul elevilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei

Pr. Cosmin Necşoiu, inspector al Biroului de cateheză, a subliniat faptul că Biserica se implică nu numai în educaţia religioasă a elevilor, ci şi în alte aspecte. Sunt grăitoare în acest sens proiectele „Hristos împărtăşit copiilor“ ori „Alege şcoala!“, care au în vedere tocmai încercarea Bisericii de a menţine în şcoală, în sistemul educaţional, copiii cu risc de abandon şcolar. Numai în Episcopia Severinului şi Strehaiei au fost înfiinţate 4 centre pentru tineret, iar 670 de elevi din 75 de parohii au participat la diverse programe educaţionale menite să le insufle dragostea de învăţătură. Pr. Viorel Vlăducu, consilier al Sectorului comunicaţii media, a mărturisit că în cei 10 ani de la reînfiinţarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei, la acţiunile şi concursurile desfăşurate în parteneriat cu Catedra de religie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi au participat sute de elevi care au obţinut rezultate deosebite. Părintele consilier a amintit Olimpiada Naţională de Religie, competiţia judeţeană „Ucenicii credinţei“, concursul de fotografie sacră „Vârstele luminii“ sau festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur“.

În perioada următoare, Sectorul comunicaţii media al Episcopiei Severinului şi Strehaiei va pune la dispoziţia organelor de presă din judeţ materiale de arhivă de la diverse evenimente în care au fost implicaţi elevii mehedinţeni, dorind să arate impactul pozitiv al orei de religie şi să motiveze părinţii să aleagă pentru copiii lor educaţia religioasă.

Comentarii Facebook


Știri recente