Dezbatere dedicată familiei creștine, la Iași

Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată, timp de patru zile, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași, informează „Ziarul Lumina”. Duminică, 2 februarie, în ultima zi a manifestărilor, a avut loc dezbaterea cu tema „Familia creștină. Părinți și copii plănuind viitorul”.

Credincioșii de toate vârstele din parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași au participat duminică, 2 februarie 2014, la o întâlnire dedicată Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox. Această zi a fost instituită, în anul 1992, la a 14-a Adunare Generală a Syndesmos – Organizația Mondială a Tineretului Ortodox. Pe marginea temei simpozionului au susținut alocuțiuni pr. paroh Micea Stoleriu, pr. lect. dr. Adrian Dinu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, și pr. Ioan Larie, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași. „Misiunea noastră în lume este aceea de a ne vedea pe noi, părinții împliniți. Aceasta se vede în momentul în care copiii noștri, ca vlăstare ale noastre, se împlinesc. Ne îndurerează atunci când copiii noștri sunt într-o suferință sau pe o cale greșită. Ne dorim să-i vedem pe copii fericiți. Pentru lume, fericirea este o himeră, însă pentru creștini este o realitate. Creștinul este fericit atunci când împlinește voia lui Dumnezeu. Atunci când împlinește voia lui Dumnezeu, creștinul se bucură de binecuvântare. Noi știm că acolo unde este Dumnezeu, toate se împlinesc spre bine. De asemenea, mai știm că dacă vin ispitele, ele sunt încercare: „Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită” (Matei 26, 41). Hristos ne-a avertizat că ispitele vor veni, însă ne-a oferit arma privegherii și a rugăciunii”, a remarcat părintele paroh Mircea Stoleriu.

„Calea dialogului trebuie deschisă prin credință”

Pr. lect. dr. Adrian Dinu a vorbit în continuare despre conflictul dintre generații și despre calea dialogului care se deschide prin credință. „Dialogul între generații, între soți, între părinți și copii se împlinește dacă este credință, rugăciune și frică de Dumnezeu în suflet. Nu ar trebui să fie conflicte între copii și părinți sau între nepoți și bunici. Sunt multe familii unde fete și băieți tineri își îngrijesc părinții. Cunosc foarte mulți studenți care își îngrijesc familia cu destoinicie. Calea dialogului trebuie deschisă prin credință și prin ceea ce a sădit Dumnezeu în sufletul nostru, ca trăire și ca simțământ. Fără discernământ, fără cugetare, fără lămurire interioară, fără mintea limpezită de rugăciune și de frica de Dumnezeu, nu se poate”, a afirmat pr. lect. dr. Adrian Dinu. În partea a doua a întâlnirii, participanții la simpozion au adresat întrebări pe marginea temei. Amintim că simpozionul dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox s-a derulat în perioada 30 ianuarie-2 februarie și a adunat în sala de conferințe copii, tineri, părinți și bunici. „Viitorul tinerilor, din punct de vedere creștin, este atunci când vor ajunge să se împlinească în bine, în frumusețe și să facă voia lui Dumnezeu. Atunci vom avea certitudinea că viața lor va fi temeiul unei societăți a păcii și care va duce la realizarea împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Ziua Mondială a Tineretului Ortodox este legată de sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Așa cum Sfântul Simeon L-a întâmpinat pe Hristos cu bucurie, la fel și noi trebuie să-L întâmpinăm cu dragoste. Să deschidem sufletul nostru, să ne bucurăm și să-L slăvim pe Hristos în viața noastră”, a îndemnat părintele paroh Mircea Stoleriu.

Comentarii Facebook


Știri recente