Descoperire importantă la biserica medievală din Veliko Târnovo

Mai multe picturi murale, descoperite recent în cadrul lucrărilor arheologice desfășurate la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Veliko Târnovo, Bulgaria, au fost prezentate publicului la Muzeul Național de Arheologie din Sofia, cu prilejul deschiderii celei mai importante expoziții arheologice a anului. Conform spuselor arheologului Nikolaz Ovcharov, citat de Agenția de știri bulgară Focus, imaginile sunt comparabile operelor de artă ale marilor pictori renascentiști, precum Giotto, informează Ziarul Lumina.

Picturile murale au fost descoperite în luna iulie a anului 2011, în timpul excavațiilor la cea mai importantă biserică din timpul celui de-al doilea Țarat bulgar, a cărui capitală era orașul Târnovo. Conform cercetărilor, imaginile au fost datate din secolul al XV-lea și au fost desprinse de pe zidurile bisericii în timpul renovărilor care au avut loc în secolul al XVI-lea. Exista o tradiție în acea perioadă ca în timpul renovărilor picturile vechi care erau desprinse de pe pereți să nu fie aruncate, ci depuse în gropi speciale, așa-zise ‘morminte de pictură murală’.

Excavațiile au adus la suprafață 15 reprezentări de sfinți și texte scripturistice în slavonă. Deși multe alte picturi din biserică au rezistat peste veacuri, cele mai multe dintre ele și-au pierdut din culori. Cele descoperite în pământ însă au fost atât de bine conservate, încât nici aurul folosit pentru aura sfinților nu și-a pierdut strălucirea.

După căderea localității Târnovo sub otomani, în 1393, biserica se pare că a devenit Reședința patriarhatului bulgar pentru o perioadă scurtă. Biserica a continuat să fie Reședința mitropolitană a Patriarhului Ecumenic din Constantinopol în timpul stăpânirii otomane. Aici au fost adăpostite moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva până în momentul aducerii lor la Iași, cât și cele ale Sfântului Ioan de Rila, ocrotitorul bulgarilor, până în momentul în care au fost duse la Mănăstirea Rila.

Comentarii Facebook


Știri recente