O bucată dintr-un zid de incintă din perioada regelui Solomon, care probabil l-a și construit în sec. al X-lea î. Hr., a fost descoperită în urma unor săpături arheologice recente, anunță AFP, citată de „Ziarul Lumina”. „Putem să estimăm, cu un grad mare de siguranță, că zidul a fost ridicat de regele Solomon la sfârșitul secolului al X-lea î. Hr.”, a declarat arheologul israelian Eilat Mazar, profesor la Universitatea ebraică din Ierusalim, conducătorul lucrărilor de cercetare, care au durat trei luni. Bucata de zid, înaltă de șase metri, se întinde pe o lungime de 70 de metri. Sfânta Scriptură mărturisește că Solomon a construit primul templu iudaic din Ierusalim, care a fost distrus de regle babilonian Nabucodonosor în anul 586 î.Hr. Descoperirea se alătură altora care au fost făcute recent în Ierusalim – realizări tot ale înțeleptului rege evreu. Secțiunea de zid a fost descoperită în zona Ophel, între Orașul lui David și partea sudică a altui zid care înconjoară Muntele Templului. Au fost scoase la iveală și alte structuri, inclusiv o poartă prin care se ajungea la presupusa curte regală a lui Solomon și un turn din care se putea vedea Valea Chedronului, aflată la baza Muntelui Măslinilor. Piese de ceramică și două ulcioare de 1,15 metri s-au numărat printre descoperiri, dar și o toartă a unui vas ce avea inscripția „pentru Rege”. Toate aceste reminiscențe din zidul Muntelui Templului, locul cel mai sacru pentru iudaism, reprezintă Zidul de Vest sau Zidul Plângerii, cel mai important loc de pelerinaj pentru evrei. Zona se află în Ierusalimul de Est, anexat de Israel după capturarea sa de la arabi în 1967, și aici se găsesc și Moscheea Al-Aqsa și Domul Pietrei (loc sfânt pentru arabi). Este cel de-al treilea loc sacru din religia musulmană.
Episcopia Canadei va aniversa 8 ani de la înființare: Program
Episcopia Canadei invită credincioșii din întreaga eparhie să participe la Zilele aniversare ale Episcopiei, ce vor avea loc în perioada 2–4 mai, marcând 8 ani de la înființare (2017–2025). Evenimentul reflectă statornicia Ortodoxiei românești în…
Românii vor avea o nouă biserică în Spania, la Aranda de Duero
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Sfințit Mucenic Policarp” din Aranda de Duero a anunțat achiziționarea unui spațiu propriu destinat slujbelor religioase și activităților comunitare. Semnarea contractului de cumpărare a avut loc luni, în prezența notarului Maria…
Hramul Mănăstirii Ghighiu – 2025 | În imagini
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie, în Vinerea Luminată 2025, la Mănăstirea Ghighiu, cu ocazia hramului Izvorul Tămăduirii. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Hram la Melbourne, în prima mănăstire românească din emisfera sudică
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Melborune, Australia, și-a serbat vineri hramul. Episcopul Mihail al Australiei și Noii Zeelande a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghesmei, alături de un sobor de clerici din eparhie. Mănăstirea își…
Episcopia Maramureșului și-a serbat ocrotitorul: Ne-a rămas credința vie a Sfântului Iosif Mărturisitorul
Sfântul Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Eparhiei Maramureșului și Sătmarului, a fost serbat joi, la Catedrala din Baia Mare. Episcopul Iustin a spus că trebuie să păstrăm credința vie pe care o moștenim de la acest mărturisitor.…