O bucată dintr-un zid de incintă din perioada regelui Solomon, care probabil l-a și construit în sec. al X-lea î. Hr., a fost descoperită în urma unor săpături arheologice recente, anunță AFP, citată de „Ziarul Lumina”. „Putem să estimăm, cu un grad mare de siguranță, că zidul a fost ridicat de regele Solomon la sfârșitul secolului al X-lea î. Hr.”, a declarat arheologul israelian Eilat Mazar, profesor la Universitatea ebraică din Ierusalim, conducătorul lucrărilor de cercetare, care au durat trei luni. Bucata de zid, înaltă de șase metri, se întinde pe o lungime de 70 de metri. Sfânta Scriptură mărturisește că Solomon a construit primul templu iudaic din Ierusalim, care a fost distrus de regle babilonian Nabucodonosor în anul 586 î.Hr. Descoperirea se alătură altora care au fost făcute recent în Ierusalim – realizări tot ale înțeleptului rege evreu. Secțiunea de zid a fost descoperită în zona Ophel, între Orașul lui David și partea sudică a altui zid care înconjoară Muntele Templului. Au fost scoase la iveală și alte structuri, inclusiv o poartă prin care se ajungea la presupusa curte regală a lui Solomon și un turn din care se putea vedea Valea Chedronului, aflată la baza Muntelui Măslinilor. Piese de ceramică și două ulcioare de 1,15 metri s-au numărat printre descoperiri, dar și o toartă a unui vas ce avea inscripția „pentru Rege”. Toate aceste reminiscențe din zidul Muntelui Templului, locul cel mai sacru pentru iudaism, reprezintă Zidul de Vest sau Zidul Plângerii, cel mai important loc de pelerinaj pentru evrei. Zona se află în Ierusalimul de Est, anexat de Israel după capturarea sa de la arabi în 1967, și aici se găsesc și Moscheea Al-Aqsa și Domul Pietrei (loc sfânt pentru arabi). Este cel de-al treilea loc sacru din religia musulmană.
Ședința anuală a Consiliului Național Bisericesc 2023 | FOTO
Membrii Consiliului Național Bisericesc s-au întrunit marți, 7 februarie 2023, în ședință anuală sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Mahala, regiunea Cernăuți: 82 de ani de la masacrarea a sute de nord-bucovineni în Lunca Prutului
La Mahala și în mai multe sate din Bucovina de Nord au fost oficiate duminică slujbe de pomenire pentru românii împușcați, deportați și represați de regimul stalinist. Au fost comemorate victimele masacrului din Lunca Prutului,…
Ultimul rămas bun de la acad. Răzvan Theodorescu
Biroul de comunicare al Academiei Române a anunțat marți că trupul neînsuflețit al acad. Răzvan Theodorescu este depus la Clubul Academicienilor din Calea Victorie 125, pentru un ultim rămas bun de la cei care l-au…
Mitropolitul Petru a primit vizita unei delegații a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași
O delegație de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (UAIC) a vizitat săptămâna trecută Mitropolia Basarabiei. Părintele Mitropolit Petru i-a primit pe Părintele Profesor Ion Vicovan, decanul facultății ieșene, pe conf. univ. dr. Constantin…
București: PS Antonie va participa la lansarea unui volum dedicat unui misionar român în Japonia
Preasfințitul Părinte Antonie participă miercuri, la București, la evenimentul de lansare a unui volum al Arhim. Anatolie Tihai, misionar ortodox în Japonia originar din fostul județ Hotin. Lansarea este găzduită de Parohia Sf. Nicolae –…