Descoperire arheologică importantă în Valea Almăjului

Pe un teritoriu de 60 km² între Dalboșeț și Belobreșca, din județul Caraș-Severin, a fost aprobată de către Direcția pentru Cultură, permisiunea de a se efectua prospecțiuni geologice. Astfel, o echipă de arheologi din Caransebeș, în frunte cu directorul Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, dr. Adrian Ardeț, au mers în acea zonă și au făcut o descoperire importantă în Valea Almăjului. Pe locul cel mai înalt care desparte Valea Almăjului de Valea Dunării, s-a descoperit fortificația din Munții Almăjului, care atestă existența unei Cetăți Romane din timpul primului război Daco-Roman. Potrivit directorului Adrian Ardeț este un Castru Roman de Marș cu o dimensiune de 160 x 160 de metri, fiind cel de-al doilea din Banat, după Castrul Roman de la Zăvoi.

„Deplasându-ne cu echipa noastră de arheologi în Valea Almăjului, am identificat posibilele obiective arheologice, iar spre surprinderea noastră, la înălțimea de cca. 900 de metri altitudine, am descoperit unele valuri de pământ cu șanț de apărare. Am continuat cu diagnoza arheologică, în urma căreia făcând săpăturile, am descoperit acest Castru Roman de Marș, găsind și câteva vase de ceramică. Oamenii din zonă știau de aceste valuri de pământ, dar este un lucru foarte interesant că nu au trezit atenția cercetătorilor, neștiind că la o asemenea altitudine se pot descoperii astfel de elemente ale primului război dintre daci și romani”, a subliniat managerul Muzeului din Caransebeș.

Este o nouă coloană romană din Valea Almăjului care pune bazele noilor așezări de la Dalboșeț. Până în prezent s-au efectuat săpături în trei zone, realizându-se sistemul defensiv al lucrărilor, iar lucrările vor continua după ce se va demara proiectul de cercetare, care va fi derulat în perioada următoare. Echipa de arheologi a fost sprijinită în lucrarea pe care au desfășurat-o pe o perioadă de două săptămâni, de către preoții și credincioșii din parohiile învecinate, precum și de profesorul Gheorghe Rancu și profesorul Pavel Panduru, istoric și scriitor. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…