Deschiderea oficială a noului an universitar, la Cluj-Napoca

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au început luni, 28 septembrie 2015, noul an academic în mod festiv, după cum informează Radio Renaşterea.

Sfântă Liturghie şi Te Deum în deschiderea anului nou academic

Tinerii, împreună cu profesorii lor, au participat începând cu ora 08:00 la Sfânta Liturghie, oficiată în Capela din Campusului Universitar Nicolae Ivan, din cartierul Mărăști. La finalul slujbei s-a oficiat un Te Deum, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Străduiți-vă să aveți o viață spirituală aleasă

Ierarhul i-a îndemnat pe profesori și studenți să aibă o viața duhovnicească aleasă pentru a putea fi pildă celorlalți:

„În școlile teologice frământarea de a-L cunoaște pe Dumnezeu e principală, de a cunoaște rolul întregii existențe. Această cunoaștere nu o pot avea decât oamenii cu inimă curată. Oricât de multe descoperiri ar face știința, ele sunt bune. Oricât de mult ar filosofa filosofii este interesant, dar cunoașterea perfectă e cea la care aspirați voi. Și atunci vă dați seama cât de important e ca să fi un om duhovnicesc, om cu viață curată, ca să-L poți cunoaște pe Dumnezeu. Să ai tu, înainte de toate, bucurie lăuntrică și apoi s-o poți comunica și altora. Străduiți-vă să aveți o viață spirituală aleasă, o inimă curată, pentru că atunci o să-L cunoașteți pe Dumnezeu”, a afirmat Mitropolitul Clujului.

La rândul său, părintele decan Vasile Stanciu, i-a rugat pe studenți să apeleze la toate mijloacele academice pentru a fi cât mai buni în ceea ce se pregătesc pentru viitor: „Studenții noștri au venit aici majoritatea pentru a deveni preoți, profesori de religie, asistenți sociali sau artiști, dar cel mai important lucru este că nu preoția ne mântuiește, nici profesoratul în religie, nici chiar slujba pe care o facem ca asistenți sociali sau pictând icoane. Dar, dacă ajungem la desăvârșirea științei mântuirii sufletului, cred că ne-am atins cu toții scopul pentru care am venit aici. Nu ne îndoim că studenții noștri vor apela și la filozofie și la științele exacte, dar mai cu seamă, pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, vor apela la instrumentele noastre, academice”.

După slujba de Te-Deum, în Aula Magna a facultății, a avut loc prelegerea inaugurală Totalitarismul în memoria istorică şi spirituală. Consideraţii social-teologice, susținută de conf. univ. dr. Radu Preda. Apoi, studenții s-au întâlnit cu tutorii de an.

De la ora 12:00,în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, s-a desfășurat deschiderea oficială a noului an universitar, eveniment la care a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, toți decanii, profesorii și studenții facultăților din cadrul Universității Babeș-Bolyai, dar și personalități culturale și politice din țară și din străinătate. În acest an, ceremonia a marcat aniversarea a 20 de ani de existenţă a Liniei de studii în limba germană din Universitatea Babeș-Bolyai.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…