Deschiderea noului an școlar la Liceul Românesc Nicolae Bălcescu din Giula – Ungaria

În sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, a avut loc, duminică, 1 septembrie 2013, ceremonia de deschidere a noului an școlar 2013-2014, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment au participat și alte oficialități: Doamna Maria Gurzău Czégledi, Directoarea Liceului; Domnul Valerică Bojian, Secretar I în cadrul Ambasadei României la Budapesta; Domnul Petrovski Zoltán, Directorul circumscripției zonale, din Giula, a Institutului „Klebersberg”, pentru învățământ; Domnul Traian Cresta, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Domnul Tiberiu Iuhas, Directorul Oficiului AȚRU; Doamna Ana Șimon, referent cu învățământul din cadrul AȚRU; Doamna Judit Sós, Președinta Comitetului de Părinți; Doamna Ana Roxin Nagy, Președintele Fundației „Pro Discipulis”, din cadrul Liceului și reprezentanții presei scrise românești, din Ungaria: revista „Foaia Românească” și săptămânalul „Cronica”.

Ca de fiecare dată, la acest moment emoționant din viața Școlii, sala festivă a Liceului s-a umplut de elevi, părinți și cadre didactice. Școala Generală, clasele I-VIII și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, instituții care funcționează sub conducerea aceleiași direcțiuni, numără în acest an un efectiv de 345 de elevi, dintre care 34 de elevi în clasa întâi, formând două clase paralele și 40 de elevi în clasa a IX-a, la rândul lor împărțiți în două clase paralele.

După intonarea imnelor naționale ale Ungariei și României și cuvântul de salut adresat oficialităților prezente la manifestare de către Doamna Directoare Maria Gurzău Czégledi, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit slujba de Te Deum la deschiderea anului școlar, chemând harul și binecuvântarea lui Dumnezeu peste elevii și cadrele didactice ale acestei prestigioase instituții de învățământ românești de la Giula și urându-le tuturor mult succes și multe realizări în noul an de învățământ. În cuvântul său, Ierarhul a subliniat, de asemenea, faptul că începutul noului an școlar în Ungaria coincide cu începutul anului nou bisericesc și este la doar o zi după sărbătoarea limbii române în România, îndemnându-i pe elevi să fie mândri de originea lor românească și credința ortodoxă, dar și de limba strămoșească, pe care să se străduiască să o învețe cât mai bine, alături de celelalte materii de învățământ.

Un element de noutate în viața acestei Școli Românești, în contextul mai larg al unei noi Legi a Învățământului adoptată în ultimii ani de către Parlamentul Ungar, a fost și preluarea acestei școli, din punct de vedere administrativ, de către Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, la fel cum și în cadrul altor minorități din Ungaria (sârbă, slovacă, etc.) școlile au fost preluate de către Autoguvernările pe Țară ale minorităților respective. Astfel, Domnul Traian Cresta, Președintele AȚRU, s-a adresat celor prezenți, evocând principiile care vor sta la baza relațiilor dintre instituția pe care o conduce și școala preluată și care au în vedere în primul rând continuitatea și funcționarea școlii în condiții de siguranță și stabilitate.

În cadrul festivității, elevii clasei I, împreună cu dascălii lor, dar și cei din clasa a IX-a, împreună cu diriginții lor, au pășit pe scena sălii festive a Liceului, în aplauzele tuturor, fiind prezentați pe nume și primind daruri simbolice din partea Școlii. Directoarea Liceului a prezentat de asemenea și numele celor 23 elevi absolvenți ai clasei a XII-a, dintre care majoritatea își vor continua studiile la instituții de învățământ superior din Ungaria, dar și din România, prin burse acordate de către Statul Român.

Doi dintre profesorii de seamă ai acestei școli, ajunși la vârsta pensionării, au fost omagiați în mod deosebit: Domnul Profesor Florin Olteanu, care în același timp este și șeful Catedrei de limba română la Institutul Pedagogic, din cadrul Universității „Sfântul Ștefan”, din Sarvaș, după o activitate de 33 de ani, desfășurată în cadrul Școlii Generale și Liceului Românesc din Giula, a primit o medalie din partea Domnului Director Petrovski Zoltán, iar Domnul Nicolae Luțai, Profesor de matematică și fizică, membru prin alianță al familiei regretatului Părinte Vicar Eparhial Teodor Misaroș, după o activitate susținută de 40 de ani în cadrul Liceului, s-a retras definitiv din activitate, fiind foarte apreciat pentru munca depusă.

La începutul și sfârșitul manifestărilor, grupul coral „Unic” al Liceului a interpretat câteva piese cu conținut religios.

Astfel, festivitatea de deschidere a anului școlar 2013-2014 a constituit, iarăși, un moment de bucurie și de sărbătoare, pentru toți participanții, dar și un nou început și o speranță pentru viitorul comunității românești din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sfântul Nicolae prevestește bunătatea lui Moș Crăciun sau iubirea milostivă a lui Dumnezeu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a asistat marți la Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat de Sectorul învățământ şi activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor la Palatul Patriarhiei. În cuvântul rostit…