Deschidere manifestări Muzeul Satului, 85 de ani. „Are în expoziția lui permanentă patru biserici”

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală împlineşte 85 de ani. Ceremonia oficială de deschidere a manifestărilor dedicate aniversării a avut loc luni, 10 mai 2021. 

Delegatul Patriarhului Daniel, PS Timotei Prahoveanul, a transmis mesajul Preafericirii Sale cu ocazia deschiderii Zilelor Muzeului Satului.

Patriarhul a apreciat Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  ca fiind imagine sau icoană a comunităților rurale românești şi a spus că reprezintă spiritualitatea liturgică și creativitatea artistică a satului românesc.

Din componenţa spaţiului muzeal fac parte şi lăcaşuri de cult, a mai amintit Patriarhul României.

„Numit satul din inima Capitalei, are în expoziția lui permanentă patru biserici: biserica din satul Dragomirești, județul Maramureș, construită în 1722, devenită în timp edificiu simbol pentru Muzeul Național al Satului din București; biserica din satul Răpciuni, județul Neamț, construită în 1773; biserica din satul Timișeni, județul Gorj, construită înainte de anul 1773 și biserica din satul Turea, județul Cluj, construită în secolul al XVIII-lea”.

„Pe lângă aceste biserici, muzeul prezintă în expoziția permanentă o impresionantă colecție de cruci din piatră sau lemn, reprezentând troițe, cruci de mormânt, sau cruci de hotar”, a mai spus el.

Mesajul integral poate fi lecturat aici.

La ceremonie a fost acordat titlul onorific de „Ambasador al Muzeului Satului” Academicianului Georgeta Stoica, Academicianului Sabina Ispas şi Irinei Sanda Marin Cajal, Subsecretar de Stat în Ministerul Culturii,  pentru promovarea și susținerea valorilor tradiționale și identitare românești.

Tot luni, Muzeul Satului în parteneriat cu Romfilatelia au lansat poştalul aniversar „Muzeul Satului-85 de ani, (1936-2021)”.

Au susţinut momente artistice Daniel Pascariu, bas bariton la Opera Națională București, precum şi Grupul folcloric „Fluierașii”.

Întrucât în 2021 se împlineşte un secol de la naşterea Regelui Mihai I al României, iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale, manifestările dedicate celor 85 de ani de existenţă a Muzeului Satului se desfăşoară sub genericul Muzeul şi Regalitatea.

În acest scop, deschiderea Zilelor Muzeului Satului a culminat cu prezentarea expoziţiei Muzeul Satului și Regalitatea -100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I. Expoziţia cuprinde documente, fotografii, obiecte și costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului și Arhivelor Naționale ale României.

„Publicul va afla astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al României și despre cât de mult iubea MS Regina Maria costumul tradițional și îl promova purtându-l”, transmit organizatorii.

Programul evenimentelor din zilele următoare!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente