La Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) începe procesul de digitalizare a serviciilor, inclusiv a celor de acordare a finanțărilor nerambursabile pentru românii din diaspora. Aceasta va ajuta la eficientizarea sprijinului oferit de guvern și a accesului beneficiarilor la servicii.
Contractul pentru derularea proiectului de digitalizare a fost semnat joi. Proiectul „Servicii digitale inteligente pentru românii de pretutindeni” va fi dezvoltat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale pe o perioadă de 36 luni și are valoarea de aproximativ 65,5 milioane lei cu TVA, din care peste 49 milioane lei din fonduri UE.
Sistemul informatic dezvoltat va sprijini anual cel puțin 128.000 de utilizatori unici la nivel național și internațional, începând din 2029, și va fi implementat în cloud-ul guvernamental, interconectat cu alte servicii digitale dezvoltate la nivel național.
În dezvoltarea acestor servicii vor fi implicate inclusiv instrumente specifice inteligenței artificiale.
„Le-am promis românilor care trăiesc în afara țării că nu-i mai chemăm la cozi în fața consulatelor și începem să ne ținem de cuvânt”, a declarat Premierul Marcel Ciolacu, prezent la semnarea contractului.
„Proiectul semnat astăzi este o continuare a eforturilor noastre din ultimii ani de a fi aproape de românii de pretutindeni și de a-i sprijini să rămână în legătură cu România, să o păstreze în inimă și să o valorifice ca pe o opțiune viabilă pentru viitorul lor și al copiilor lor”, a spus Cristina-Lavinia Arnăutu, Director cu atribuții de secretar de stat la DRP.
Informare și finanțări acordate online
O componentă importantă a proiectului este digitalizarea procesului de acordare de finanțări nerambursabile de către DRP, care va diminua cheltuielile beneficiarilor de finanțări, va micșora timpul necesar pentru evaluarea cererilor de finanțare și pentru contractare, și va eficientiza raportarea, verificarea financiară și rambursările.
Un alt obiectiv este informarea rapidă și accesibilă, fără costuri, cu privire la oportunități de afaceri, carieră, formare și (re)calificare profesională, angajare, finanțare, parteneriate pentru muncă sau afaceri, investiții și alte tipuri de facilități.
Datele vor fi culese dintre cele prezentate online fie de autoritățile statului român (naționale sau locale) sau de alte organizații asociate în proiecte publice, fie de autoritățile statelor gazdă.
Alte beneficii vizate de proiect sunt interconectarea comunităților de români și facilitarea inserției și reinserției socio-profesionale a românilor de pretutindeni.
„Creăm punți digitale cu românii din toată lumea, printr-un sistem informatic de identificare a oportunităților de finanțare și de informare”, a declarat Bogdan Ivan, Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Foto credit: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni