Denie | PS Ieronim Sinaitul remarcă un aspect pozitiv al izolării: fiecare casă devine biserică

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat vineri seară Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Patriarhală.

În predica rostită la final, ierarhul a subliniat caracterul de sărbătoare al Deniei, care amintește de cea mai Bună Veste din lume, dar și un aspect pozitiv al situației de izolare în care se află credincioșii în prezent: acum fiecare casă devine biserică.

Episcopul vicar patriarhal a ilustrat acest fapt printr-o situație mult mai tragică, din Egiptul creștin al secolului XI:

„În timpul Califului Hakim al IV-lea s-a petrecut o închidere totală a bisericilor din părțile Egiptului. La nouă ani de la această măsură, după cum este menționat în remarcile lui, trecând califul deghizat pe străzile capitalei, a auzit în nenumărate locuri incantații de psalmi și a întrebat ce sunt acestea. I s-a spus că sunt cântările creștinilor. Atunci el a spus: Eu am închis câte o biserică pe fiecare stradă și, iată, acum bisericile s-au deschis în casele oamenilor”.

„Acum, desigur nu suntem pe acele vremuri de persecuție și cu alte conotații”, a subliniat Preasfinția Sa, „ci în vremea unor măsuri luate spre binele comunității, când bisericile temporar sunt lipsite de numărul mare și de forfota credincioșilor care vin să-și exprime dragostea de Dumnezeu și de aproapele”.

„Dar, iată, ca un aspect pozitiv, poate că cei care veneau la biserică și nu erau totuși un număr foarte mare, acasă nu mai continuau rugăciunea de la Biserică. Avem biserica cea mare, biserica comunitară, dar fiecare familie este o biserică în miniatură”.

„În această vreme de restriște ați fost rugați să petreceți în izolare fizică, dar nu și în izolare spirituală. Spre deosebire de vremurile cele de demult, ne-a dat Dumnezeu multe alte mjloace prin care putem să comunicăm și să fim împreună”.

Credincioșii au avut ocazia să se roage de acasă, urmărind slujba prin intermediul Radio Trinitas și Trinitas TV. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Ierarhul a transmis rugăciuni și încurajări amintind că Hristos ne spune că „cine va răbda până la final se va mântui” și că „răul va avea sfârșit”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente