Denia Prohodului Domnului la Deva

La, 18 aprilie 2014, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit episcopiadevei.ro.

La sfârșitul Doxologiei, a avut loc tradiționala procesiune în jurul Catedralei Episcopale care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. Au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip…”.

Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Comentarii Facebook


Știri recente