Denia din Sfânta și Marea Miercuri la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată, marți, 10 aprilie 2012, Denia din Sfânta și Marea Miercuri. Conform Sinaxarului citit la această slujbă în Sfânta și Marea Miercuri face pomenire de femeia păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat puțin înainte de mântuitoarea Patimă.

Sfânta slujbă a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși

În cadrul acestei slujbe a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan capitolul 12, vs. 17-50, în care se îndeamnă la urmarea lui Hristos – Lumina și la priveghere: Umblați cât aveți Lumina, ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă întru întuneric nu știe unde merge. Cât aveți Lumina, credeți în Lumină, ca să fiți fii ai Luminii.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre exemplul pe care ni-l oferă femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Mântuitorului Iisus Hristos: „Această femeie păcătoasă este un exemplu pentru noi, care, oricât de păcătoși am fi, trebuie să îndrăznim să spălăm picioarele Mântuitorului Iisus Hristos cu lacrimile noastre, să i le ștergem cu părul nostru, să i le acoperim cu sărutările noastre și să le ungem cu mirul faptelor noastre cele bune. Să învățăm că trebuie să mărturisim în fața oamenilor, pentru că de cele mai multe ori în fața lor păcătuim și dacă nu ne-a fost prea mare rușine atunci când am greșit, nici atunci când ne pocăim pentru păcatele pe care le-am săvârșit nu ar trebui să ne fie atât de mare rușine, să o înfrângem, să ne recunoaștem slăbiciunile și mai ales să ne mărturisim credința noastră în Hristos Cel Înviat din morți, ca și sufletul nostru să îl păstrăm pentru viața veșnică”.

Comentarii Facebook


Știri recente