Denia din Sfânta și Marea Miercuri la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată marți, 15 aprilie 2014, Denia din Sfânta și Marea Miercuri. Conform Sinaxarului citit la această slujbă în Sfânta și Marea Miercuri face pomenire de femeia păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat puțin înainte de mântuitoarea Patimă.

Sfânta slujbă a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul acestei denii a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan capitolul 12, vs. 17-50.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit și despre importanța pocăinței evidențiind pilda femeii păcătoase: „De 2000 de ani Iisus ne invită să intrăm la cină în casa Lui. El este Cel care oferă cina și Cel care Se oferă ca Cină în Taina Sfintei Împărtășanii. De aceea, iubiți credincioși și credincioase, toate rugăciunile și cântările pe care le-am ascultat în seara aceasta se constituie pentru noi în tot atâtea îndemnuri de a ne ține conștiința mereu trează, sufletul mereu treaz ca noi să nu suferim de această întinăciune a leprei păcatului. Iar dacă am fost mușcați de acest șarpe al păcatului sau al patimilor avem pilda femeii păcătoase pe care Biserica o pomenește în seara aceasta și în ziua de mâine ca pildă de întoarcere având convingerea că așa cum a iertat păcatele acestei femei mult păcătoase și cum a primit jertfa ei constituită de mirul de mare preț pe care l-a turnat pe picioarele Lui va ierta și păcatele noastre și va primi și jertfa faptelor noastre bune, a credinței noastre, dar mai ales lacrimile noastre de pocăință care ne pot întoarce din calea înstrăinării noastre de Dumnezeu și ne pot face din nou fii după har ai lui Dumnezeu Tatăl”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către membrii ai grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.

Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.

Comentarii Facebook


Știri recente