Denia din Sfânta şi Marea Joi la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost oficiată, miercuri, 8 aprilie 2015,Denia din Sfânta şi Marea Joi. Pericopa evanghelică ce s-a citit astăzi ne prezintă momentelesfintei spălări a picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Hristos, a Cinei de Taină, la care au fost predate înfricoşătoarele Taine, a rugăciunii cea mai presus de fire a lui Iisus şi a vânzării Domnului.

Sfânta Slujbă a fost săvârşită de către un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti care a vorbit, printre altele, despre înţelesurile duhovniceşti ale Pericopei Evanghelice citită în cadrul Sfintei Slujbe:„Omul dezorientat al lumii de astăzi, moderne, poate fugi, se poate ascunde aici pe pământ oriunde însă un lucru e sigur. De veşnicie nu scapă nimeni. Nu poate fugi nimeni. Veşnicia ne e dată tuturor. Din păcate, unora spre bucuria veşnică, fericită cu Dumnezeu, iar altora spre chin şi nesfârşită suferinţă. Atunci putem întreba ce este viaţa, ce sens are ea ? Ce sens are viaţa veşnică şi care este conţinutul ei ? Ne spune tot Hristos în rugăciunea arhierească pe care o citim tocmai în Joia cea Mare, în Joia în care Hristos se pregăteşte spre patimă: Şi aceasta este viaţa cea veşnică. Să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis. Trupul nostru din păcate prosperă în măsura în care sufletul slăbeşte şi sufletul prosperă în măsura în care trupul slăbeşte. De aceea, suntem chemaţi spre asceză şi pocăinţă, spre post şi nevoinţă”.

Deniile care se oficiază în lăcaşurile de cult în Săptămâna Mare îi pregătesc duhovniceşte pe credincioşi, rememorând Patimile şi Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, momente care preced Sărbătoarea Învierii Domnului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul Psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…