Denia din Sfânta și Marea Joi la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată la 16 aprilie 2014 Denia din Sfânta și Marea Joi. Pericopa evanghelică ce s-a citit astăzi ne prezintă momentele sfintei spălări a picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Hristos, a Cinei de Taină, la care au fost predate înfricoșătoarele Taine, a rugăciunii cea mai presus de fire a lui Iisus și a vânzării Domnului.

Sfânta Slujbă a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Preasfinția Sa a rostit la final și un cuvânt de învățătură în care a spus, printre altele, faptul că „Toate aceste cântări ca și versetele Evangheliei pe care am ascultat-o ar trebui să ne ajute ca și noi să conștientizăm că de cele mai multe ori nu rămânem lângă Mântuitorul Hristos așa cum n-au rămas ucenicii care au fost cernuți, așa cum și noi suntem cernuți de cele mai multe ori cum se cerne grâul. De multe ori și noi în loc să priveghem, în loc să rămânem lângă Mântuitorul ne dăm după grijile lumii, după nevoile trupului și nu punem mai întâi de toate așa cum ne sfătuiește Dumnezeu căutarea și dobândirea Împărăției Sale”.

Deniile care se oficiază în lăcașurile de cult în Săptămâna Mare îi pregătesc duhovnicește pe credincioși, rememorând Patimile și Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, momente care preced Sărbătoarea Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente