Denia din Sfânta și Marea Joi la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată astăzi, 1 mai 2013, Denia din Sfânta și Marea Joi. Pericopa evanghelică ce s-a citit astăzi ne prezintă momentele sfintei spălări a picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Hristos, a Cinei de Taină, la care au fost predate înfricoșătoarele Taine, a rugăciunii cea mai presus de fire a lui Iisus și a vânzării Domnului.

Sfânta Slujbă a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Preasfinția Sa a evidențiat, în cuvântul Său, faptul că începând cu această zi încep sfintele pătimiri ala Mântuitorului, evidențiind și împlinirea prorociilor vechi testamentare cu privire la lucrarea de Mântuire a lui Hristos Domnul.

Am ascultat citindu-se din Evanghelia Sfântului Ap. și Ev. Luca, cum Iuda îmbolnăvindu-se cu iubirea de arginți a mers la arhiereii care căutau prilej ca să-L prindă și să-L omoare și se înțelege ca să primească de la ei bani. Se împlinesc în acest fel, în această săptămână, toate prorociile Vechiului Testament, care fac referire la lucrarea de mântuire a Domnului nostru Iisus Hristos. Așa cum Iosif fusese vândut de către frații săi caravanei care pleca spre Egipt, așa Mântuitorul este vândut de unul dintre ucenicii săi, bolnav fiind sufletește. Altul dintre ucenicii săi, Petru, cel care era cunoscut pentru tăria credinței lui deși promite Mântuitorului, și cu tărie îi mărturisește că va merge cu El până la moarte, se va lepăda”,a spus Preasfinția Sa.

În continuare, Preasfinția Sa a arătat că, deși ucenicii au greșit față de Hristos Domnul, Acesta le-a răspuns cu dragoste.

„Cu toate acestea Mântuitorul îi înconjoară cu dragoste. Dragostea Mântuitorului Iisus Hristos este o dragoste desăvârșită pentru ucenicii, pentru oamenii care i-au fost cei mai apropiați, pentru cei care Îl vor batjocori și Îl vor răstigni, rugându-se pentru ei, dar și pentru întreg neamul omenesc pentru că de fapt această jertfă a Sa nu face altceva decât să mântuiască, să dea putere omului și această șansă să dobândească Împărăția lui Dumnezeu”, a mai spus Preasfinția Sa.

Părintele Episcop a vorbit celor prezenți și despre porunca iubirii dată de Mântuitorul Hristos.

„De altfel, tot în această seară vedem cum Hristos dă o lege nouă pentru ucenicii săi dar și pentru cei care îl vor urma și această lege este legea dragostei pentru că le spune să vă iubiți unii pe alții așa cum Eu v-am iubit pe voi, adică până la jertfă, și după aceasta vă va cunoaște oamenii că sunteți ucenicii Mei, dacă vă veți iubii unii pe alții.Vedem din cele patru evanghelii că Mântuitorul nuanțează această poruncă a dragostei spunând să iubiți pe cei care vă urăsc pe voi, să binecuvântați pe cei care vă blesteamă pe voi, pentru că dacă veți iubi numai pe cei care vă iubesc și păgânii fac același lucru, de aceea voi să iubiți pe vrăjmașii voștri. Este în legea firii ca omul să poartă sentimente de dragoste pentru cei apropiați, însă este foarte greu să iubești pe cineva care îți face rău, dar este foarte prețioasă această dragoste înaintea lui Dumnezeu. Această dragoste, mărturisesc Sfinții Părinți, este precum mărgăritarele de mult preț pe care noi le putem dărui lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

Deniile care se oficiază în lăcașurile de cult în Săptămâna Mare îi pregătesc duhovnicește pe credincioși, rememorând Patimile și Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, momente care preced Sărbătoarea Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente