Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Sute de credincioși timișoreni au participat miercuri, 13 aprilie 2016, la Catedrala mitropolitană din Timișoara, la Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Sfânta slujbă a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul deniei, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificațiile duhovnicești ale acestor slujbe speciale săvârșite în săptămâna a V-a din Postul Paștilor.

„În această seară, în toate bisericile, s-a auzit glas de pocăință. Credincioșii au auzit rostindu-se, din fața Sfintelor Altare, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, care a realizat o sinteză biblică a Vechiului și a Noului Testament, punând în fața noastră, chipuri de bărbați biblici, care prin virtuțile lor au rămas, pentru noi, modele de pocăință. Acest Canon a fost darul, pe care l-a făcut Ierusalimul, prin Sfântul Andrei, Constantinopolului, respectiv Sinodului VI Ecumenic. Sfântul Andrei Criteanul s-a dus la Sinodul VI Ecumenic cu acest buchet duhovnicesc, pe care l-a citit și l-a răspândit în rândul tuturor părinților participanți la sinod, fiind receptat, apoi, de toate bisericile Răsăritului”, a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

***

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se citeşte fragmentar în primele patru zile ale Postului Sfintelor Paşti, iar intergal doar în ziua de miercuri din săptămâna a V-a a Postului. Acest mirabil poem liturgic mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, pentru numărul mare de stihiri, pentru diversitatea temelor, dar şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice, învățături ce oferă „cheia” înțelegerii sinuoasei călătorii pe care o are de parcurs fiecare om până ajunge la ,,starea bărbatului desăvârșit”.

 

Comentarii Facebook


Știri recente