Denia Canonului cel Mare la Catedrala din Sibiu

Credincioșii sibieni au avut posibilitatea să participe în seara zilei de miercuri, 2 aprilie, la slujba Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul, oficiată integral la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Soborul de preoți și diaconi a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Credincioșii au participat în număr mare la slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Rânduiala tipiconală prevede ca în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare, slujba Canonului cel Mare să se oficieze integral, iar în seara zilei de vineri din aceeași săptămână, în toate bisericile se oficiază Denia Acatistului Bunei Vestiri.

Smerenie și căință

Dacă în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare, în toate bisericile a fost oficiată slujba Pavecerniței în cadrul căreia s-au citit părți din Canonul cel Mare, la denia de miercuri seara, cele peste 250 de stihiri au fost citite integral, cu cele nouă cântări și imnurile specifice.

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul este una dintre cele mai frumoase creații liturgice specifice Postului Mare. Este singurul canon care conține și cântarea a doua. Smerenia la care ne cheamă această perioadă duhovnicească unică în timpul anului bisericesc este însoțită de căința pentru păcatele săvârșite și de aceea slujba Canonului cel Mare ne amintește diferite evenimente, diferite păcătuiri din istoria biblică, sau diferite șanse și binecuvântări pe care le oferă Dumnezeu omenirii. Textul liturgici este sub forma unui dialog extraordinar între noi și Dumnezeu, pentru că ne adresăm Lui prin chemarea de a fi miluiți”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente